62 малки майки вземат помощи от държавата

62 малолетни и непълнолетни момичета от област Монтана, които са родили бебета, вземат помощи от държавата. Децата, станали майки преди да пораснат, не получават пари, а ваучери за стоки, съобщиха от Регионална дирекция „Социално подпомагане”.

Подпомагането на невръстните родилки в натура е започнало от месец декември миналата
година. Всяка от малките майки получава ваучер, с който има право да пазарува храни, лекарства и дрешки за бебето си. Ваучерите за първо дете са на стойност 35 лева, за второ се добавят още 50 лева. Част от непълнолетните момичета вече имат по две деца и получават купони за 85 лева, заявиха социални работници. С ваучерите обаче могат да се вземат само стоки, необходими за отглеждането на децата, които са изписани на гърба на документ. Майките на могат да купуват цигари или алкохол.

До 5-то число на всеки месец магазините, в които се пазарува с ваучери, се отчитат пред социалната служба, уточни шефът на дирекцията в Монтана Георги Цеков. Броят на малките майки в област Монтана непрекъснато нараства, само от началото на тази година децата, родили деца са се увеличили с две. В Лом през януари шестокласничката Румяна роди момче, което нарече Сарасвати на името на индийски филмов герой.

Преди дни пък 12 годишната Борислава Г. от монтанското село Мадан също е родила бебе във Враца. До ноември 2015 г. в област Монтана са раздадени помощи за 16 638 деца на стойност 11,6 млн. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони