ВТУ чака пари от държавта за излизане от финансов колапс

Ръководството на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий” очаква държавата да отпусне пари, с които учебното заведение да изплува от финансовото затруднение, в което е от месеци. Преди броени дни ректорът на великотърновската Алма матер проф. Христо Бонджолов оповести публично, че бюджетът на висшето училище е орязан с 1 130 000 лв, а за капиталови разходи за 3 г. бившото ръководство е изхарчило близо 2 млн. лв. Неразплатените наднормени часове по бакалавърски и в магистърски програми пък възлизат на около половин милион лева.

Проф.Бонджолов предупреди, че ако държавата не помогне с дофинансиране, през октомври университетът затваря врати.

„Чакаме Министерски съвет да излезе с постановление, с което да ни бъдат отпуснати средства. Имаме уверение от премиера и от Министерството на образованието, че ни бъде оказана помощ”, сподели пред „Труд” проф.Христо Бонджолов.

Междувременно в университетът бе насрочен Ден на отворените врати, който ще се състои от 11 часа на 13 февруари в аулата . За пореден път ВТУ ще посрещне кандидат- студентите и техните родители, които ще имат възможността да получат информация за факултетите и специалностите в тях, за провеждането на кандидатстудентски курсове и подробности за подаване и прием на документи.

По време на събитието ще бъдат показани презентация и филм за висшето училище. Освен това присъстващите ще могат да разгледат учебната база на вуза - зали, лаборатории, кабинети и ателиета в учебните корпуси, както и музея на университета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование