Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Само двама депутати признават конфликт на интереси

Едва двама депутати са декларирали, че имат частен интерес при обсъждането или гласуването на даден закон, показа справка на „Труд“ в регистъра по закона за конфликт на интереси. Това са Петър Кънев (БСП) и Румен Христов (РБ). Кънев е заявил, че няма да председателства икономическата комисия при обсъждане на кодекса за застраховане и няма да гласува в зала. Христов три пъти е признавал интерес при гледане на закона за горите.

Депутатите са длъжни да подават 4 типа декларации. Първата е, че не заемат длъжности, противоречащи на публичната им дейност. Във втората описват фирмите и неправителствените организации, в които участват, третата е за промяна на обстоятелствата и четвъртата е за частен интерес по конкретен повод. Последният документ са подали 15 народни представители.

13 обаче са написали, че нямат такъв интерес. Депутатите подали празни декларации са предимно от РБ – сегашният министър на икономиката Божидар Лукарски, Борис Станимиров, Бойка Маринска, Борислав Миланов, Димитър Танев, Иван Иванов, министърът на отбраната Николай Ненчев и на здравето Петър Москов. Сред подалите безсмислен документ са и Румен Йончев (БСП) и Петър Петров от ПФ.

В същото време конфликтът на интереси при депутатите лъсва нерядко. Преди седмица Таско Ерменков (БСП) стана един от вносителите на нов закон за архивите на Държавна сигурност (ДС), с който се иска отмяната на досегашния Закон за досиетата и закриване на Комисията по досиетата.

Ерменков е бил военен разузнавач от РУ-ГЩ и определено има частен интерес от скриване на досието му, макар от „нематериален характер“. Миналата година ДПС даде на етичната комисия в НС Борис Станимиров и Петър Славов от РБ след промени в Закона за пазарите на финансовите инструменти. С тях се позволи на офшорни фирми да участват в дружества собственици на земеделски земи. Станимиров притежава акции в два инвестиционни фонда, а Славов имал акции в банка. Акции и собственост във фирми имат поне половината депутати.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.