На 20 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 20.11.2019

17 вече са задържаните при акция срещу наркоразпространението в София

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

България е в топ 3 в ЕС по строителство

Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

5G мрежата е опасна колкото кафето

Разменяме изложби с Ермитажа 5 години напред Министерство на културата на визита в Москва

Режим на водата в 6 области в страната

Само двама депутати признават конфликт на интереси

Едва двама депутати са декларирали, че имат частен интерес при обсъждането или гласуването на даден закон, показа справка на „Труд“ в регистъра по закона за конфликт на интереси. Това са Петър Кънев (БСП) и Румен Христов (РБ). Кънев е заявил, че няма да председателства икономическата комисия при обсъждане на кодекса за застраховане и няма да гласува в зала. Христов три пъти е признавал интерес при гледане на закона за горите.

Депутатите са длъжни да подават 4 типа декларации. Първата е, че не заемат длъжности, противоречащи на публичната им дейност. Във втората описват фирмите и неправителствените организации, в които участват, третата е за промяна на обстоятелствата и четвъртата е за частен интерес по конкретен повод. Последният документ са подали 15 народни представители.

13 обаче са написали, че нямат такъв интерес. Депутатите подали празни декларации са предимно от РБ – сегашният министър на икономиката Божидар Лукарски, Борис Станимиров, Бойка Маринска, Борислав Миланов, Димитър Танев, Иван Иванов, министърът на отбраната Николай Ненчев и на здравето Петър Москов. Сред подалите безсмислен документ са и Румен Йончев (БСП) и Петър Петров от ПФ.

В същото време конфликтът на интереси при депутатите лъсва нерядко. Преди седмица Таско Ерменков (БСП) стана един от вносителите на нов закон за архивите на Държавна сигурност (ДС), с който се иска отмяната на досегашния Закон за досиетата и закриване на Комисията по досиетата.

Ерменков е бил военен разузнавач от РУ-ГЩ и определено има частен интерес от скриване на досието му, макар от „нематериален характер“. Миналата година ДПС даде на етичната комисия в НС Борис Станимиров и Петър Славов от РБ след промени в Закона за пазарите на финансовите инструменти. С тях се позволи на офшорни фирми да участват в дружества собственици на земеделски земи. Станимиров притежава акции в два инвестиционни фонда, а Славов имал акции в банка. Акции и собственост във фирми имат поне половината депутати.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.