Лоши комбинации за зодии-родители

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

На 20 октомври 2019 да почерпят

Йордан Радичков давал зайци като автограф на цялата дружина

„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Петната по бананите – ключ към диагностициране на рак нa кожата

Петната върху обелката на зрелите банани може да крият ключ към по-бързо и по-лесно диагностициране на рак на кожата, увеличавайки шансовете за оцеляване, пише „Дискавъри нюз“, цитиран от Фокус.

Зреещите банани се покриват с малки овални петънца, причинени от ензим, познат като тиросиназа. Същият ензим се съдържа в човешката кожа, като количеството му е по-голямо при хората, страдащи от меланома – потенциално смъртоносна форма на рак на кожата. Научният екип е използвал този факт, за да разработи скенер за рак. Изследователите са усъвършенствали и тествали устройството върху бананови обелки, преди да пристъпят към опити върху човешки тъкани.

Най-напред учените от Лабораторията за физична и аналитична електрохимия в Швейцария са стигнали до извода, че ензимът е надежден маркер за развитието на меланома. В първата фаза на болестта ензимът не ясно забележим, във втората фаза се разпространява равномерно, докато при третия етап е неравномерно разпространен – тогава ракът започва да се разнася в други части на тялото. Колкото по-рано се засече злокачественото заболяване, толкова по-големи са шансовете за оцеляване.

Екипът е създал скенер и го е изпробвал върху обелки от банани с петна, които са с приблизително същия размер като този на петната на меланома върху човешка кожа. „Работейки с плода, успяхме да разработим тест и диагностичен метод, преди да извършим опити върху човешки проби,“ казва ръководителят на проучването Хубер Жиро.

Скенерът има осем гъвкави микроелектрода, разположени като зъби на гребен, които преминават по кожата и измерват количеството и разпространението на тиросиназа. Жиро смята, че в бъдеще устройството може да се използва и за унищожаване на тумори, правейки биопсиите и дори химиотерапията излишни. „Първоначалните лабораторни тестове показват, че устройството би могло да се използва за унищожаване на клетки,“ казва той. Изследването е публикувано в германския научен журнал Angewandte Chemie.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.