Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Aварирал ТИР край Драгоман запуши пътя за Калотина

166 снегорина чистят софийските улици

Отмениха бедственото положение в община Баните

Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

$ 70 млн. награда за откриването на малайзийския самолет МН370 Тексаска компания възобновява търсенето на изчезналия боинг

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Синдикатите срещу поскъпването на тока, предвиждат фалити КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със съвместна позиция в подкрепа на работодателите

Борисов отговаря на „Труд“: Лидерите от Западните Балкани трябва колкото се може по-бързо да покрият критериите за членство в ЕС

ЦСКА бие с голове на новите

Петната по бананите – ключ към диагностициране на рак нa кожата

Петната върху обелката на зрелите банани може да крият ключ към по-бързо и по-лесно диагностициране на рак на кожата, увеличавайки шансовете за оцеляване, пише „Дискавъри нюз“, цитиран от Фокус.

Зреещите банани се покриват с малки овални петънца, причинени от ензим, познат като тиросиназа. Същият ензим се съдържа в човешката кожа, като количеството му е по-голямо при хората, страдащи от меланома – потенциално смъртоносна форма на рак на кожата. Научният екип е използвал този факт, за да разработи скенер за рак. Изследователите са усъвършенствали и тествали устройството върху бананови обелки, преди да пристъпят към опити върху човешки тъкани.

Най-напред учените от Лабораторията за физична и аналитична електрохимия в Швейцария са стигнали до извода, че ензимът е надежден маркер за развитието на меланома. В първата фаза на болестта ензимът не ясно забележим, във втората фаза се разпространява равномерно, докато при третия етап е неравномерно разпространен – тогава ракът започва да се разнася в други части на тялото. Колкото по-рано се засече злокачественото заболяване, толкова по-големи са шансовете за оцеляване.

Екипът е създал скенер и го е изпробвал върху обелки от банани с петна, които са с приблизително същия размер като този на петната на меланома върху човешка кожа. „Работейки с плода, успяхме да разработим тест и диагностичен метод, преди да извършим опити върху човешки проби,“ казва ръководителят на проучването Хубер Жиро.

Скенерът има осем гъвкави микроелектрода, разположени като зъби на гребен, които преминават по кожата и измерват количеството и разпространението на тиросиназа. Жиро смята, че в бъдеще устройството може да се използва и за унищожаване на тумори, правейки биопсиите и дори химиотерапията излишни. „Първоначалните лабораторни тестове показват, че устройството би могло да се използва за унищожаване на клетки,“ казва той. Изследването е публикувано в германския научен журнал Angewandte Chemie.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.