В Каспичанско отстреляха 80 чакала

Авджии от Каспичанско с точен мерник преизпълниха плана за вреден дивеч и за последния ловен сезон са отстреляли над 80 чакала. Груповият лов на хищници продължава и през февруари, и значително ще бъде надхвърлено постижението от предходния ловен сезон, когато били изловени 65. Трофеят "ушички" от вредителите не носи премия. Отстраняването на чакалите обаче, е грижа за дивечовите запаси, казва Валерий Николов, специалист по лова в Сдружение "Блакан 2001".

Тази година ловците закупили и монтирали 6 електронни автоматични хранилки. Зареждат ги всяка седмица с по 80 кг. зърно, за да похранват животните в трудната за оцеляване зима. Другата придобивка са четири камери, с които се охранява района на сдружението и се наблюдава състоянието на дивеча, извършва се и преброяване. По данни от записите е ясно, че има достатъчен запас от полудиви свине и те са в добро здраве, а в района на сдружението шетат и голяма количество благородни елени.

Над 100 са активните ловци от сдружението, които всяка седмица излизат с пушка сред природата. В ловната дружинка на село Кюлевча, която е част от "Балкан 2001", членува и кметицата на град Каспичан Милена Недева/ГЕРБ/. Тя е правоспособен ловждия от година, но най-вече на туристически принцип.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони