1 млн. евро загубили нашите превозвачи от гръцката блокада

Загубите на международните превозвачи, причинени от блокадите на граничните пунктове са на стойност милиони евро. Това каза за Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи пред „Фокус”.
Той поясни, че неустойката за доставка на един товар започва от 150 евро на ден. „Като казвам щета за неустойка, това е само пряката загуба. Има и косвени загуби, от рода на заплати на шофьори; загуба на товари, които биха могли да се превозят за това време. Като цяло загубите са сериозни“, допълни Арабаджиев. Той добави още, че опашката на граничния пункт от българска страна е над 17 км в 2 ленти.
По думите му гръцките фермери блокират основно граничните пунктове „Кулата“ и „Илинден“, защото целят напрежението да ескалира и да им се обърне внимание.

„Точно по тази причина ние настояваме да няма затваряне на гранични пунктове, а след като искат да стачкуват да го направят по площадите или срещу правителството. Това си е тяхна работа, но в момента се нарушава основният принцип на Договора за ЕС – свободното придвижване на хора и стоки“, допълни той. Арабаджиев добави още, че граничните пунктове не бива да се затварят.

Коментари

Задължително поле