Терапевтът Ирена Рельовска-Бартън: Болестта не е грешка на тялото, а на мисълта

Ирена Рельовска-Бартън e основател и председател на Българската асоциация за развитие на енергийната психология /БАРЕП/. Разговаряме за Техниката за емоционална свобода /ТЕС/, която става все по-популярна у нас и за възможностите, които разкрива. С метода се преодоляват тревожността, скръбта, фобиите и болката. По покана на Ирена в София от 5 до 8 февруари бе световноизвестният ТЕС-мастър Карл Досън, който изнесе семинар за метода Пренареждане на Матрицата.

За незапознатите: ТЕС е метод на лечение или психотерапия. Той съчетава потупване на около 15 точки по главата и тялото с изричането на фрази, с които човек акцентира върху свое усещане - болка или притеснение - и в резултат на това се освобождава от него. Чрез този обикновен и лесен жест, който всеки може да приложи на себе си или на друг, се въздейства върху енергийните меридиани в организма.

Следващата демонстрация на Техниката ще бъде в събота, 13 февруари, в София и ще бъде направена от членове на БАРЕП.

- Ирена, как протече семинарът със известния терапевт Карл Досън?

- Всеки път при демонстрация на майстор от такъв ранг се смайвам от дълбочината на това на глед просто потупване, уникално преживяване е! Освен големия интерес от българска страна имаме и петима румънци - ТЕС практици, дошли специално за обучението. Ето как изглежда отстрани процеса на сеанса с Пренареждане на Матрицата - хората седят на столовете си, Карл потупва върху тях, докато те са дълбоко в преживяването си. Макар да не лежи на кушетка, човек стига до невероятни дълбини и лични прозрения. Всеки ден го виждам и още се изумявам! Всички сме много щастливи, че бяхме част от това! След "Пренареждане на Матрицата с ТЕС" на българския пазар излезе и новата книга на Карл Досън ''Промени убежденията си, промени живота си'' (изд. "Аратрон") и идването му съвпадна с нейната премиера.

Какви проблеми най-лесно могат да бъдат решени с ТЕС?

Ще ви дам пример с клиентка, която дойде при мен с куп оплаквания: главоболие, болки в корема, кашлица, усещане за задушаване. Ходеше по лекари, но никой не беше открил някаква причина за нейното страдание. Тя каза, че всички симптоми са започнали след като родила – преди месеци. Започнахме да работим върху негативните емоции, които е изживяла в този момент и главоболието й изчезва още след първия сеанс и като цяло се подобри. Така че ТЕС помага особено много при наличието на чисто психосоматични симптоми – някакви болежки в тялото, без да има болен орган. Човекът не си ги въобразява, но както се казва това са болки „на нервна почва“. А може да са и реални болки, за които има причина. Техниката помага и при психологически проблеми, например – когато детето не иска да ходи на детска градина или човек трябва да се адаптира в други случаи и ситуации и не успява. Винаги, когато хапчетата не помагат, когато нищо друго не помага, може да се използва ТЕС. Нека хората направят ТЕС част от живота си – лесно е да се научиш, да пробваш, докато ти се получи. Много хора по целия свят са получили облекчение за неща, за които са считали, че няма как да променят.

Всеки човек ли може да го използва?

Този метод е на върха на пръстите ни и винаги е достъпен. Всеки може да го използва по всяко време, стига да научи как се прави. В интернет има много клипове за това, има книги, говори се в различни тв предавания. Ще намерите лесно и стотици свидетелства от цял свят във форумите за ТЕС за хора, решили свои проблеми, само четете и практикувайте. Аз не съм психолог, но съм прагматичен човек, който е търсил ефективни и бързи решения за сваляне на стреса - сега, когато съм на бюрото в офиса и ми е напрегнато. ТЕС може да се прави в момента А не да чакаш да дойде времето за разтоварване – за среща с приятели, за йога или пилатес. Или пък - часът при психоаналитика, както правят на Запад.

Вие как станахте ТЕС-терапевт?

Аз съм от семейство на икономисти, прагматик съм, който иска да вижда резултат от това, което прави. Работех в банковата сфера, работата ми беше много стресираща и търсех ефективни методи, с които да се справя със стреса. И когато чух за ТЕС и го изпробвах, това произведе в моето тяло осезаем релаксиращ ефект. Бях шокирана и си казах, че трябва да науча повече. Изписах си дисковете на Гари Крейг /създателят на ТЕС/ от Америка. Крейг също е прагматик – инженер и финансист. На семинарите му ходят много известни лекари, терапевти, учени, които обясняват научната страна на метода. И така реших да замина за родината на съпруга ми – Великобритания, и лично да се обуча.

Занимавате и с Пренареждане на матрицата – подход, който надгражда ТЕС. Разкажете повече за него...

ТЕС е основната рецепта, но професионалистите са започнали да го комбинират и с други методи. Пренареждане на Матрицата е разработен през 2008 г. От Карл Досън, един от 29-те мастъри на ТЕС в света. Представлява форма на водена от терапевта медитация с прилагане на ТЕС, при която сегашното Аз се връща в миналото, за да помогне на минало Аз, което преживява в онзи момент стресиращо събитие. Според квантовата физика всички ние сме свързани чрез общо енергийно поле, известно още като матрица. Нашите запомнящи се преживявания се съхраняват като холограми в нея. С помощта на Пренареждането... можем да взаимодействаме с холограмите и да променим картините от нашето минало. След сеанс с ТЕС или Пренареждане на матрицата виждам как много бързо човек сменя гледната си точка и възприема по друг начин нещо, което е смятал за неприятно, болезнено, невъзможно. ТЕС е решение за хора, които искат да постигнат нещо повече в живота. За тези, които се страхуват от отказ и разочарование. Имала съм случаи с мъже, на които един отказ от жена се е отразил не само на самочувствието, но и в интимната област.

Каква е ролята на консултанта по ТЕС, след като всеки може сам да практикува?

Припомнянето на нещо неприятно, което ни е накарало да се почувстваме безсилни, безпомощни, унизени, засрамени е трудно. Човек изтласква тези мисли в подсъзнанието. Казва – а, това не ми е проблем. И тези негативни емоции се натрупват и след това накланят везните, когато преценяваме какви действие ще предприемем. 95 % от действията ни идват от нашия складиран, неосъзнат, опит, а само 5 % - от нашето будно съзнание. И с ТЕС можем да стигнем и преработим неосъзнатото, а с това и да променим потенциала си за действие. Има и случаи, в които хората си поставят за цел да печелят повече пари – и също го постигат. Терапевтът помага да си спомним нещата, които не бихме искали.

Как човек може да намери терапевт?

Когато аз се захванах, съвсем малко бяха професионалистите, които се занимаха с ТЕС. Създадох Асоциацията, за да популяризира сред обществото най-добрите професионални практики, за да има място в интернет – сайта на БАРЕП, където хората да намират квалифицирани специалисти с ТЕС в различни области – лекари, психолози. Да каним тук големи лектори, като Карл Досън, защото именно те най-автентично говорят за ефективността на тези методи. Имаме около 60 обучени специалисти. Някои идват не за да станат треньори, а като на интензивна терапия за личностна трансформация. И по книга може да се научи, но на живо е много по-лесно, защото ТЕС - макар че се нарича техника - е изкуство, т.е. някои неща се учат от учител. На един от семинарите дойде жена, която беше паднала на полиран под, не можеше да става се движи, изпитваше ужасна болка. Още след първия ден се промени, започна да се смее, да се радва, че преживя изключително бързо облекчаване на болката. Има емоционална компонента и енергийна компонента. Аз съм скептик и бих искала да видя тези енергии, с които работим, но не е открита техниката за това, науката е длъжник. Достатъчно е обаче да се видят резултатите – ето – с ТЕС приспивам хора, които страдат от безсъние и на силни приспивателни не могат да заспят.

Хора с тежки заболявания идват ли при вас?

ТЕС носи облекчение като съпътстваща терапия при нелечими болести. Болестта не е грешка на тялото, трябва начинът на мислене да се промени, за да няма болест. Аз не работя с тежки случаи, но мога да посъветвам хората да потърсят лекар, който практикува ТЕС. ТЕС се използва там, където традиционната медицина е безсилна.

Може ли един човек да приложи ТЕС на друг човек?

Може и то без вторият да знае или да присъства. Имам пример в който баба направи на внучката си два сеанса Пренареждане на матрицата без изобщо да бъде при детето. Момиченцето, на възраст за детска градина, след пребиваване в болница имаше мъчителен запек. Не можело да се изходи дни наред. Бабата влиза в медитативно трансово състояние и си представя, че потупва на детенцето и го разпитва. Детето /в представата й/ й споделило „Боже, какво става, защо всички възрастни са толкова уплашени?!“. То е усетило стреса на околните от това, че то е болно, че са в болницата... И след втория сеанс проблемът беше решен. Майката беше звъннала точно в този момент на бабата по телефона, да й каже, че детето е отишло до тоалетната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве