Нападателят на инкасото познавал лично охранителите

Окръжна прокуратура–Бургас привлече като обвиняем и задържа Бойко Борецев за извършен опит за въоръжен грабеж. В понеделник сутринта двама братовчеди - Христо и Бойко Борецови се опитаха да ограбят инкасо автомобил на фирма "Бургас инк" пред пощата в град Средец. В инкасо колата имало 140 000 лева - пенсиите на възрастните хора в града. Единият от братовчедите - Христо, бе убит по време на нападението, а Бойко Борецов бе задържан.

Грабежът е в особено големи размери, като опитът е останал недовършен поради независещи от дееца причини – престъпление по чл.199, ал.2, т.3, вр. с чл.198, ал.1, вр. с чл. 20, ал.2, вр. с чл.18, ал.1 от НК, съобщиха магистратите. За престъплението се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна, като съдът може да постанови и конфискация на цялото или част от имуществото на обвиняемия.

Христо Борецов е починал за около 10-12 минути. Куршумът е разкъсал сърцето му и белия дроб. При тази кръвозагуба той е могъл да измине около двеста метра, показа резултатът от аутопсията, извършена от съдебния лекар д-р Галина Милева. "Дали ще бъде обвинен охранителят от инкасо автомобила, който е стрелял по обирджията- това е въпрос по същество, който предполага провеждането на всестранно обективно и пълно разследване. Ще бъдат проведени разпити на свидетели, експертизи и др. Едва след като това бъде сторено, можем и ще преценим доказателства и ще решим необходимостта налице са предпоставки да бъде обвинен“, каза пред Труд прокурор Георги Чинев, който наблюдава делото.

Междувременно в Средец се разгоря спор. От полицията заявиха, че сами са заловили бягащия обирджия Бойко Борецов и че 19 годишният ром Митко, който твърди, че го е спънал и така помогнал на ченгетата лъже. Кметът на общината в град Средец рано сутринта обяви, че ще отпусне финансова помощ за Митко. Според разказа на Митко, той отивал на пробация, на която е осъден. Изведнъж видял че срещу него тича мъж, а отзад - полицаи. Виждайки Митко, те се развикали: "Дръж го!" и Митко ритнал през краката бягащия крадец. Здравенякът се строполил на земята и бил арестуван.

"Митко не е загубил самообладание, въпреки че бандитът срещу него е бил маскиран и въоръжен. Той е безработен осъден е, защото нямал пари да си плаща тока и му го изключили, а после го засекли, че си го пуснал нелегално", казаха от общината. "Това не отговаря на истината. Въпросният Митко въобще го е нямало на мястото. Ще го разпитаме в качеството му на свидетел и ще видим ще продължи ли да лъже", заявиха от полицията.

Убитият Христо работил първо в СОТ, а после в бензиностанция като пълнач, но го освободили. Братовчед му - Бойко Борецов, с когото нападнали инкасо автомобила, работил доскоро в бургаски клон на известна охранителна фирма. След три месеца обаче не му подновили договора, защото не били доволни от работата му.

Вчера от офиса на фирмата, собственик на инкасо-автомобила коментираха, че двамата им служители са зле, в шок са от преживяното и са в отпуск. Според колегите им, те са били бити с пистолет по главите. Освен това били напръскани със спрея. "Колегата, който е стрелял, не е виждал добре, защото е бил напръскан, виждал е само някакъв силует и е стрелял напосоки и то тогава, когато крадецът е бил зад волана", каза инкасо охранител, пожелал анонимност. Според други охранители, Бойко Борецов е познавал лично двете нападнати в колата момчета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право