Родните шофьори свършиха работата на политиците, извоюваха си коридор на Кулата

Две седмици родните ни шофьори търпяха стачните капризи на гръцките фермери, които затваряха и отваряха българо-гръцката граница на Кулата - Промахон според настроенията си. Междувременно те поискаха държавата да се намеси, както и европейските институции. Видяха с очите си как родните ни политици се опитват да водят преговори с пияни стачници , които показаха арогантно отношение и ги напъждаха с репликите "Не ни интересуват проблемите на българите, оправяйте се сами!".

И отговорът от 15-километровата опашка от Кулата не закъсня, шофьорите кипнаха и затвориха на свой ред границата. Контраблокадата продължи 10 часа. Но уплаши и стресна не само гръцките фермери, но и нашите власти. Обстановката във вторник често се нажежаваше, страстите на шофьорите непрекъснато кипваха провокирани от гръцки водачи на леки коли ,които се опитваха да пробият блокадата, за да отидат да играят в българското казино на границата.

На Кулата буквално замириса на война. Изнервени водачите ни започнаха да размахват юмруци . Зачестиха репликите към нашите гранични власти- пуснете ни само за няколко минути да стигнем до гърците и ще видите колко бързо ще им се изпарят желанията за стачки. По обяд във вторник пристигнаха и български политици, които се опитаха да водят разговори с гърците, но попаднаха в капан,защото се оказа,че трябва да преговарят и с българските шофьори. А те отказаха да им се доверят.

Зам.министрите на външните и вътрешните работи Валентин Порязов и Филип Гунев изпитаха на гърба си шофьорското недоверие и получиха от тях ултиматум- или ще изоювате от гърците пускане на цялата опашка и сигурен коридор на придвижване в Гърция или ние не вдигаме нашата блокада.

Привечер, с нарастване на напрежението и недоволството сред шофьорите, край Марикостиново се появиха и три буса с жандармерия.

Тръгнаха и слухове ,че ако родните ни шофьори не вдигнат контрабарикадата, униформените ще ги разпръснат със сила.

Междувременно от нищото на пункта се появиха и протестъри, които се опитаха да яхнат бунта ,но бързо бяха разконспирирани от шофьорите и прогонени. Един от нагълците даже изяде една-две тупалки. „Боклуци ,вие ли ще ни казвате какво да правим, искате на наш гръб пари да изкарате,бяха репликите към протестърите. А те се спасиха от линча само благодарение на намесата на униформени полицаи, които ги изведоха от горещата точка. А протестърите бяха дошли да припяват на шофьорите да вдигнат барикадата и да търпят, да приемат всички условия на гърците. По-късно пък при водачите дойде и вечната бунтарка от Благоевград Люси Манова , тя доведе и четири коли с момци, които обявиха,че подкрепят всички действия на шофьорите.

Тираджиите обаче демонстрираха здрав усет към провокациите и не допуснаха пробив в редиците им. Това наложи посред нощ на пункта да дойде и транспортният министър Московски.

След час преговори с полицейски директори от Серес, той обяви, че е договорено частично отваряне на границата от страна на гръцките фермери.

„За съжаление, това не е най-доброто решение, но на този етап не можем да постигнем повече. Предложението е, фермерите да отворят границата за всички камиони, които са струпани от двете страни на границата. След това всеки ден от 11 до 16 часа ще има коридор за преминаване на всички превозни средства“, обяви транспортният министър.

„Каква е гаранцията, че вътре в Гърция няма да срещнем нарочни „тапи“, които отново ще ни попречат да стигнем до крайната точка на нашите маршрути. Гърците ни правят „византийски номера“. Те искат да влезем в тяхна територия и там отново ще ни блокират. А попаднем ли в тая ситуация, никой не може да ни помогне, защото тогава вече сме в чужда страна и няма къде да търсим помощ“, оплакаха се превозвачите.

Министър Московски пое ангажимент, че при такава ситуация лично той ще отиде на място, за да съдейства на бедстващите български шофьори. След това транспортният министър даде номера на мобилния си телефон и призова всички, които срещат спънки при пътуването си в южната ни съседка, да му звънят.

В крайна сметка сред шофьорите надделя идеята да приемат предложението на гръцките земеделци и контраблокадата бе вдигната. В 21.30 часа движението на Кулата бе възстановено.

За 10 часа контраблокада шофьорите ни успяха да изпуснат парата и да кажат на родните ни политици няколко неща . Първо- тук на тази граница от години е така, гърците имат проблем, а държат като заложници българите. Второ-те стачкуват, ние българите търпим загуби. Трето- разбрахме, че на ЕС не им пука за нас, няма компенсации за загубите,не спазват писаните от тях правила за свободно движение на хора и стоки. Четвърто- гърците чрез нас си решават пролемите с Европата. Пето-ако сами не си помогнем, никой няма да ни обърне внимание. Тези послания чуха политиците ни от българските тираджии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини