Парламентът реши ДАНС да наднича в информацията на авиопревозвачите

Достъп до резервациите за самолетни билети на всички авиопревозвачи у нас ще има Държавната агенция „Национална сигурност“, реши парламентът, като гласува на първо четене промените в закона за ДАНС.

Текстовете са транспониране на европейска директива в родното законодателство. Те предвиждат, резервационните данни на пътниците (информацията, предоставена от тях) да бъде под наблюдение.

Данните включват, например, дата на резервация и издаване на билета, планирана дата на пътуването, имена на пътника, дата на раждане, адрес и координати за връзка, информация относно плащането, данни за пълния маршрут на предвиденото пътуване, пътническа агенция или пътнически агент, данни от самолетния билет, всички събрани предварителни данни за пътниците.

Анализът на резервационните данни ще подпомага идентификацията на високорискови пътници, непознати до момента на компетентните органи, в контекста на борбата с тероризма, трафика на наркотици, трафика на хора, сексуалната експлоатация на деца и други тежки престъпления. Промените се налагат, заради тежката организирана престъпност, както в Европа, така и в САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика