Дипломати срещу фалшивите новини

В последната секунда Тереза Мей звъни по телефона на Доналд Туск заради гласуването на нейната сделка за Брекзит

Блокът на Пашинян води с над 70% на изборите в Армения

112 души се приютиха в Кризисния център за бездомни на Столична община

Първенството на неправдите

На 10 декември 2018 да почерпят

Спортната звезда Ваня Стамболова отива на полуфинал на „Фермата“

Миенето на чинии бори стреса

Фейсбук забранява публикации със сексуален подтекст В социалната мрежа вече няма да може да се качват снимки с разголени тела

Катастрофа ограничи движението в активната лента при км 125 в посока Бургас на магистрала „Тракия“

Попфолк изпълнителката Емануела пред „Труд”: Люти страсти горят в песните ми Ако знаех формулата за успех, щях да работя само по нея

Саудитска Арабия отказва да екстрадира заподозрените за убийството на Хашоги

Захлаждане и валежи през новата седмица 

Музикалният продуцент Саня Армутлиева пред “Труд”: 100 000 души слушат легално музика у нас Експерти влизат в училищата по изкуства, за да разкажат за стойността на творческия продукт

ООН предоставя хуманитарна помощ на 650 000 сирийци

България ще усвои 2,3 млрд. лв. за пазара на труда

България ще усвои 2,3 млрд. лв за развитие на пазара на труда у нас. Това съобщи в сряда във Велико Търново зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя бе в старата столица, за да разясни възможностите за европейско финансиране на предприемачи от региона. Срещата бе по инициатива на местния координатор на Предприемачи- ГЕРБ Атанас Парушев. Форумът бе открит от кмета на болярския град Даниел Панов.

“През новия програмен период има много добри програми, по които бизнесът може да кандидатства с проекти. От практиката ми и срещите с предприемачи в общината и региона виждам, че проблемите по места са едни и същи, но основно е липсата на подготвени кадри”, заяви Даниел Панов. Градоначалникът подчерта, че обявяваният процент на безработица не е съвсем актуален, тъй като има много свободни места в предприятията, а няма квалифицирани хора, които да бъдат назначени.

“Липсата на кадри се усеща най- вече в леката и сладкарската промишленост”, изтъкна Панов. Той допълни, че част от фирмите са принудени да търсят работници от други региони, като им осигуряват транспорт. В региона най- добре развит е туризмът, като част от направленията на новия програмен период касаят именно хората от бранша.

Зорница Русинова пък информира предприемачите за схемите за финансиране, които предстоят да бъдат отворени през идните два месеца. “Подкрепата, която България има по линия на солидарността на Европа е в две основни направления- пазар на труда и социално включване.

Най-важната задача, която е поставена пред нас е тези средства да стигнат до гражданите. България успя да договори над 2,3 млрд. по линия на Европейския социален фонд”, заяви Русинова. Тя уточни, че парите ще бъдат насочвани за насърчаване на бизнеса да наема безработни. “По отношение на заетостта са предвидени над 1 млрд. лв., което е доста сериозен финансов ресурс.

Предвижда се подпомагане на работодателите за създаване на по- добри условия на труд, квалифициране на кадрите, производственост, наемане на дълготрайно безработни и младежи, които са извън пазара на труда. Последното е най- голямото предизвикателство за България”, каза Зорница Русинова. Според нея основната задача пред Министерството на труда и социалната политика е чрез проектите да се намери верният начин предприятията да имат подготвен персонал, както и да се скъси прехода между образованието, първото започване на работа и реалното адаптиране в работна среда на наетите младежи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.