На 22 май 2018 да почерпят

Президентът Радев поздрави културни дейци и представители на българската общност в Москва по повод 24 май

Лондон си затваря очите за мръсни пари Депутати зоват Мей за мерки срещу активи на Кремъл на Острова

Хасан Рохани: САЩ не могат да решават за Иран

Главният архитект на София Здравко Здравков пред “Труд”: Волята на съда е да наруша закона НАГ не позволява да се строи небостъргач върху градинка в “Стрелбище”

Лавров: Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Любо Пенев отпадна за пост в ЦСКА

Сръбският премиер заяви, че целта на страната й е да се присъедини към ЕС въпреки призивите на министъра на отбраната за промяна на политиката

Италианската популистка коалиция предлага юриста Джузепе Конте за премиер

Лесбийка президент на САЩ? Засега само на кино Политическа комедия на “Нетфликс” вкарва Дженифър Анистън и гей секса в Белия дом

Премиерът Зоран Заев не се отказва от името “Илинденска Македония”

Вижте акцентите от броя на “Труд” във вторник, 22 май 2018

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти, скрити в български камион

Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУ

Възрастни съпрузи починаха в един и същи ден след 61-годишен брак

България ще усвои 2,3 млрд. лв. за пазара на труда

България ще усвои 2,3 млрд. лв за развитие на пазара на труда у нас. Това съобщи в сряда във Велико Търново зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя бе в старата столица, за да разясни възможностите за европейско финансиране на предприемачи от региона. Срещата бе по инициатива на местния координатор на Предприемачи- ГЕРБ Атанас Парушев. Форумът бе открит от кмета на болярския град Даниел Панов.

“През новия програмен период има много добри програми, по които бизнесът може да кандидатства с проекти. От практиката ми и срещите с предприемачи в общината и региона виждам, че проблемите по места са едни и същи, но основно е липсата на подготвени кадри”, заяви Даниел Панов. Градоначалникът подчерта, че обявяваният процент на безработица не е съвсем актуален, тъй като има много свободни места в предприятията, а няма квалифицирани хора, които да бъдат назначени.

“Липсата на кадри се усеща най- вече в леката и сладкарската промишленост”, изтъкна Панов. Той допълни, че част от фирмите са принудени да търсят работници от други региони, като им осигуряват транспорт. В региона най- добре развит е туризмът, като част от направленията на новия програмен период касаят именно хората от бранша.

Зорница Русинова пък информира предприемачите за схемите за финансиране, които предстоят да бъдат отворени през идните два месеца. “Подкрепата, която България има по линия на солидарността на Европа е в две основни направления- пазар на труда и социално включване.

Най-важната задача, която е поставена пред нас е тези средства да стигнат до гражданите. България успя да договори над 2,3 млрд. по линия на Европейския социален фонд”, заяви Русинова. Тя уточни, че парите ще бъдат насочвани за насърчаване на бизнеса да наема безработни. “По отношение на заетостта са предвидени над 1 млрд. лв., което е доста сериозен финансов ресурс.

Предвижда се подпомагане на работодателите за създаване на по- добри условия на труд, квалифициране на кадрите, производственост, наемане на дълготрайно безработни и младежи, които са извън пазара на труда. Последното е най- голямото предизвикателство за България”, каза Зорница Русинова. Според нея основната задача пред Министерството на труда и социалната политика е чрез проектите да се намери верният начин предприятията да имат подготвен персонал, както и да се скъси прехода между образованието, първото започване на работа и реалното адаптиране в работна среда на наетите младежи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.