На 24 септември 2018 да почерпят

Европейската седмица на спорта започна Любо Ганев и златни момичета бяха на откриването в Борисовата градина

Тодор Неделев: Сега пак ще кажат, че сме дали мача на „Лудогорец“

Задържаха мъж с електрошоков пистолет пред Бъкингамския дворец

Оставиха в ареста адвоката, сочен за организатор на обира в Роженския манастир

ЕС разработва нови мерки за запазване на сътрудничеството с Иран

Над 440 мигранти са спасени край южните брегове на Испания

Голям пожар бушува край град Баня Огънят се простира на площ от над 500 декара

Почина актрисата Росица Данаилова

Ограничават скоростта в неравния участък на магистрала „Тракия“ край Стара Загора

Оливия Уайлд: Без месо и повече спорт Най-важният съвет е “пийте много вода"

Калоян Паргов: Фашизъм в България е имало и наш дълг да се противопоставим на това да не се повтори

Бургазлия спечели над 7 милиона лева джакпот от тотото

Силен вятър нахлува в страната утре Обявен е жълт код за 23 области

Захариева към българската общност в Монреал: Вие сте най-добрите ни посланици

България ще усвои 2,3 млрд. лв. за пазара на труда

България ще усвои 2,3 млрд. лв за развитие на пазара на труда у нас. Това съобщи в сряда във Велико Търново зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя бе в старата столица, за да разясни възможностите за европейско финансиране на предприемачи от региона. Срещата бе по инициатива на местния координатор на Предприемачи- ГЕРБ Атанас Парушев. Форумът бе открит от кмета на болярския град Даниел Панов.

“През новия програмен период има много добри програми, по които бизнесът може да кандидатства с проекти. От практиката ми и срещите с предприемачи в общината и региона виждам, че проблемите по места са едни и същи, но основно е липсата на подготвени кадри”, заяви Даниел Панов. Градоначалникът подчерта, че обявяваният процент на безработица не е съвсем актуален, тъй като има много свободни места в предприятията, а няма квалифицирани хора, които да бъдат назначени.

“Липсата на кадри се усеща най- вече в леката и сладкарската промишленост”, изтъкна Панов. Той допълни, че част от фирмите са принудени да търсят работници от други региони, като им осигуряват транспорт. В региона най- добре развит е туризмът, като част от направленията на новия програмен период касаят именно хората от бранша.

Зорница Русинова пък информира предприемачите за схемите за финансиране, които предстоят да бъдат отворени през идните два месеца. “Подкрепата, която България има по линия на солидарността на Европа е в две основни направления- пазар на труда и социално включване.

Най-важната задача, която е поставена пред нас е тези средства да стигнат до гражданите. България успя да договори над 2,3 млрд. по линия на Европейския социален фонд”, заяви Русинова. Тя уточни, че парите ще бъдат насочвани за насърчаване на бизнеса да наема безработни. “По отношение на заетостта са предвидени над 1 млрд. лв., което е доста сериозен финансов ресурс.

Предвижда се подпомагане на работодателите за създаване на по- добри условия на труд, квалифициране на кадрите, производственост, наемане на дълготрайно безработни и младежи, които са извън пазара на труда. Последното е най- голямото предизвикателство за България”, каза Зорница Русинова. Според нея основната задача пред Министерството на труда и социалната политика е чрез проектите да се намери верният начин предприятията да имат подготвен персонал, както и да се скъси прехода между образованието, първото започване на работа и реалното адаптиране в работна среда на наетите младежи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.