Столичната полиция издирва Веселин Павлов Овчаров 54-годишният мъж е в неизвестност от 20 декември 2017 г, когато е напуснал дома си

ГДБОП разби престъпна група, занимавала се с имотни измами в Стара Загора

Цветанов обсъди с Щефан Майер (ХДС/ХСС) възможностите за парламентарен контрол над дейността на Европол

Шофьорка пострада, колата й се преобърна на завой

Българка, възпитаничка на АУБ, е в класацията „30 под 30“ на ФОРБС за Европа

Крадци отмъкнаха арматурно табло от кола

Екатерина Захариева: ЕК няма да отхвърли българската инициатива за среща на върха Турция-ЕС

Сезират прокуратурата за лъвчетата от Разград, готвели изнасянето им без знанието на Общината

Лавров: Русия я обвиняват за всичко в света, Сърбия – за всичко на Балканите

Двама членове на „Пуси райът“ поискаха убежище в Швеция

Откриха труп на мъж в напоителен канал край пловдивското село Марково

Министър Димов в Европарламента: В Пирин България не нарушава европейското законодателство

Тома Биков: Ако президентът Радев иска политическа криза, да го заяви ясно

Тежък жребий за България в дебютното издание на Лигата на нациите

РЗИ: В Добрич за питейни нужди да се ползва само бутилирана вода

България ще усвои 2,3 млрд. лв. за пазара на труда

България ще усвои 2,3 млрд. лв за развитие на пазара на труда у нас. Това съобщи в сряда във Велико Търново зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя бе в старата столица, за да разясни възможностите за европейско финансиране на предприемачи от региона. Срещата бе по инициатива на местния координатор на Предприемачи- ГЕРБ Атанас Парушев. Форумът бе открит от кмета на болярския град Даниел Панов.

“През новия програмен период има много добри програми, по които бизнесът може да кандидатства с проекти. От практиката ми и срещите с предприемачи в общината и региона виждам, че проблемите по места са едни и същи, но основно е липсата на подготвени кадри”, заяви Даниел Панов. Градоначалникът подчерта, че обявяваният процент на безработица не е съвсем актуален, тъй като има много свободни места в предприятията, а няма квалифицирани хора, които да бъдат назначени.

“Липсата на кадри се усеща най- вече в леката и сладкарската промишленост”, изтъкна Панов. Той допълни, че част от фирмите са принудени да търсят работници от други региони, като им осигуряват транспорт. В региона най- добре развит е туризмът, като част от направленията на новия програмен период касаят именно хората от бранша.

Зорница Русинова пък информира предприемачите за схемите за финансиране, които предстоят да бъдат отворени през идните два месеца. “Подкрепата, която България има по линия на солидарността на Европа е в две основни направления- пазар на труда и социално включване.

Най-важната задача, която е поставена пред нас е тези средства да стигнат до гражданите. България успя да договори над 2,3 млрд. по линия на Европейския социален фонд”, заяви Русинова. Тя уточни, че парите ще бъдат насочвани за насърчаване на бизнеса да наема безработни. “По отношение на заетостта са предвидени над 1 млрд. лв., което е доста сериозен финансов ресурс.

Предвижда се подпомагане на работодателите за създаване на по- добри условия на труд, квалифициране на кадрите, производственост, наемане на дълготрайно безработни и младежи, които са извън пазара на труда. Последното е най- голямото предизвикателство за България”, каза Зорница Русинова. Според нея основната задача пред Министерството на труда и социалната политика е чрез проектите да се намери верният начин предприятията да имат подготвен персонал, както и да се скъси прехода между образованието, първото започване на работа и реалното адаптиране в работна среда на наетите младежи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.