Мъж, убил от уплаха, отървава затвора

Мартин Патов /44г./, убил свой съкварталец от ромската махала в дупнишкото село Крайници, отървава затвора, след като е действал "при превишаване пределите на неизбежната отбрана и убийството се дължи на уплаха", постанови състав на Кюстендилският огръжен съд. Екшънът е от 1 март 2014 г. на празника Сирни Заговезни.

Две ромски фамилии се скарали, стигнало се до сбиване. Тежко пострадал Николай М. /37г./ от едната фамилия, ударен с тръба по главата. Мъжът е закаран в "Пирогов" и едва е спасен. Негови близки и авери тръгнали да отмъщават. В наказателната група имало и въоръжени. Станало сериозно меле - стрелба на посоки, почнала истинска вендета, хвърляли камъни и кой каквото "докачи".

Прострелян е Красимир Сашов /35г./, който издъхнал напът за болницата. Полиция няколко денонощия охранаваше махалата, за да предотврати нови кървави екцесии. Разпитани са над 40 свидетели, след което по случая е задържан Мартин Патов, установено е, че той дал фаталния изстрел. Стрелял по убития мъж с пистолет, незаконно притежаван.

Стрелецът е действал при неизбежна самоотбрана и не носи наказателна отговорност, решиха магистратите. Той обаче ще трябва да плати 60 хил. лева кръвнина - по 20 хиляди лева на двете непълнолетни дъщери на убития и по 10 хиляди лева на вдовицата и на майка му. Както и 5 хиляди лева за извършени експертизи по разследването и разходи по делото. Присъдата може да се обжалва пред софийския апелативен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право