Готвят съдебни действия срещу уронване авторитета на бизнесмен

Съдебни действия срещу лицата, които разпространяват и внушават системно неистини, уронвайки авторитета на бизнесмена Хамди Илиязов от Търговище, ще предприемат адвокатите му. Това съобщиха от адвокатска кантора Моллови в Търговище на специална пресконференция в сряда.

Повод за свикването й са непрекъснатите спекулации, че Илиязов е сключил незаконна сделка за придобиване на имот общинска собственост и е ощетил местната хазна. Не е спазил предназначението на терена за паркинг и е вдигнал търговски комплекс. Чрез медиите се правят внушения, че е в конфликт на интереси, което е отхвърлено от Комисията за установяване на конфликт на интереси, заявиха адвокатите от кантората Румяна Моллова и Дамян Моллов.

Те припомниха пред журналистите постановлението за отказ за образуване на досъдебно производство на Окръжна прокуратура, което е потвърдено от Апелативна във Варна и в момента е във Върховна. Отказът е по повод на жалби, в които се сочи, че на терена незаконно е построен търговски комплекс. В публикации по темата пък се казва, че едва ли не полиция, прокуратура, кмет, областен управител и т.н. публични лица "обслужват бизнеса на Илиязов", който е и областен лидер на ДПС.

"В цялата сделка, която върви поетапно от 2009 г. с купуване на общински имот за 443 674 лв., което е три пъти по-висока цена от други сходни сделки, и обединяването му в последствие с съседен частен, няма престъпления и нарушения. Всичко това е проверявано от строителния надзор, полиция, прокуратура. Материалите са гледани в експертен съвет в общината и т.н. Има направен паркинг, който вместо исканите 50, е с 57 места и ще се ползва безплатно. Има построен и законен търговски комплекс, който е снабден с всички документи по закон", каза адвокат Моллова.

Юристите допълниха, че спекулациите се правят от хора, които не познават законите и преследват лични и политически цели, а тиражирането им уронва авторитета на бизнесмена и му нанася вреди.

"Защо някой има интерес да прави целенасочена кампания срещу частна инвестиция, която създава работни места. В обекта са вложени към 4 млн. лв., разкриват се 100 нови работни места", допълни Дамян Моллов.

Пред медиите говори и независимият строителен експерт Валя Томова, която запозна журналистите с изискванията в тази сфера.

"Изчакваме становището на Върховна прокуратура и ще предприемем последващи действия за защита името на клиента ни. Тъй като той се занимава с благотворителност, вероятно средствата ще бъдат насочени към църквата", каза Моллова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони