Мъж поиска ученическа бригада да се признае за трудов стаж

Съдът в Гоце Делчев отхвърли иск на мъж от Неврокопския край ученическата му бригада да се признае за трудов стаж. Ищецът Н. Н. работил в АПК в родното си село. Участвал в ученическа бригада в селското стопанство на 8-часов работен ден и му заплащали по 5-6 лева дневно.

Това се случило в периодите от 1 юли 1986 г. до 31 юли същата година, от 1 септември до 14 септември 1986 г., от 1 юли до 31 юли 1987 г. и от 1 септември до 14 септември 1987 г. Този трудов стаж да се зачита при пенсиониране в размер на три месеца, поиска ищецът. Установено е, че наистина в този период е бил ученик и работил селскостопанска работа в АПК на пълен работен ден. Няма правени надлежни отбелязвания в трудова книжка. Във ведомости на АПК са отбелязани плащания общо на ученическа бригада и присъствия на ищеца. След политическите промени в страната АПК престава да съществува, а документацията му е загубена и не е съхранена.

Полагането на труд в ученическа бригада не отговаря на условията, посочени в КТ за възникване на трудово правоотношение, категорични са магистратите. Решението им подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Благоевград в 14-дневен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони