Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Финансова инжекция за театъра в Търново от държавата

Министерството на културата ще покрие от собствения си бюджет преразхода на средства, допуснат от Музикално драматичния театър /МДТ/ „Константин Кисимов” във Велико Търново. Решението за финансова инжекция е взето на заседание на Министерски съвет в сряда.

Кабинетът потвърди и предложението на ведомството на Вежди Рашидов общо осем културни института в критично финансово състояние да бъдат финансово подкрепени с пари на министерството. Става въпрос за театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново, Враца, за Държавния музикален и балетен център в София и Държавната опера в Стара Загора, както и за Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”.

Средствата ще дойдат от бюджетната програма „Сценични изкуства“ за 2016 г. Към миналия месец великотърновският театър има борчове в размер на почти половин милион лева. Подпомаганите институти пък следва да представят до края на февруари програми за финансово стабилизиране. Оздравителните стратегии трябва да включват актуализиран репертоарен план до края на 2016 г., разчет на очакваните приходи и разходи, програма за разплащане на просрочените задължения, мерки за повишаване на размера на приходите, оптимизиране на разходите. От ведомството ще очакват държавните театри, които генерират голям преразход на средства, да заработят активно, да увеличат броя на сценичните си изяви и да представят изкуството си пред по-многобройна публика.

В средата на миналия месец врид. директорът на театъра в старата столица Васил Вълчев отчете, че през миналата година при предишното ръководство, приходите са били 130 000 лв., 92 – изиграните представления и 16 854 преминалите зрители.

“За да придобиете по- пълна представа ще посоча, че през 2014 год. приходите са 156 000 лв., а постановките- 116. През 2013 год. финансовият резултат на театъра е 174 000 лв., като са изиграни 129 постановки пред 27 000 души”, обясниха от храма на Мелпомена в старата столица.

Кабинетът прие още и решение за единните разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти в сценичните изкуства за 2016 г.Съгласно модела за финансиране на тези институции, държавната субсидия осигурява средства по базов компонент за 1 лев реализирани приходи от брой продадени билети от собствени театрални или музикални продукти, като диференциацията на стандартите е съобразена с различията в спецификата на дейността на културните институти. През 2016 г. драматичните и драматично-куклените театри ще получават по 2,50 лв. за 1 лев приходи, куклените театри – по 3 лв., филхармониите, оперите, музикално-балетните центрове и фолклорните ансамбли – по 6 лв., Софийската опера и балет, музикално-драматичните театри, театрално-музикалните центрове и експерименталните институти – по 4 лв. , а симфониитите – по 8 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.