Партията на Костов и Радан - най-скъп клиент на КТБ

Два милионни влога е имала ДСБ във фалиралата КТБ - това сочи коригираният списък, публикуван тази вечер от синдиците на фалиралия трезор.

Формацията с настоящ лидер опозиционера Радан Кънев е имала два депозита съответно 1.065 милиона лева и 1.367 млн. лв.

Скъп клиент на КТБ е била и НДСВ с три влога - 1 млн. лв., 1 332 964 и 4045 лв. Затова пък ДСБ е единствената партия, която е теглила кредити от трезора на Цветан Василев. Тъмносините са били одобрени за два заема от по 100 000 лева. По първия кредит са усвоени 99 974 лв., а по втория - 77 382 лв. Впоследствие и двата заема са погасени.

Пред "Труд" бившият ковчежник на ДСБ Юлиан Войнов потвърди, че ДСБ действително е имала над 1 млн. лв. влог в КТБ. По негови спомени става въпрос за периода около 2010 г. Той предполага, че в списъка става въпрос за един и същи милион, тъй като вероятно договорът е изтекъл и е бил подновен. Войнов няма спомен партията да е имала повече от един милионен влог в КТБ.

Относно двата кредита от по 100 хил. лв. бившият ковчежник на тъмносините разясни, че става въпрос за овърдрафти. Причината за тегленето им били луфтовете между траншовете от държавната субсидия за партията. Парите се превеждат от финансовото министерство по партийните банкови сметки на четири транша през три месеца. Войнов увери, че не става въпрос за необезпечени кредити, тъй като овърдрафтите са се покривали, когато постъпят пари в сметката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика