Ердоган вини САЩ, че създават море от кръв

Турция привика US посланика заради подкрепа за кюрди в Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган обвини вчера САЩ, че създават "море от кръв" в региона с отказа си да признаят основните организации на кюрди в Сирия за терористични групи, предаде АФП.

"Хей, Америка. Тъй като не сте ги признали (за терористични групи), регионът се превърна в море от кръв", заяви Ердоган, визирайки кюрдската партия "Демократичен съюз" (ПДС) и нейната милиция Отряди за народна самоотбрана (ОНС).

Във вторник турското външно министерство привика US посланика в Анкара, за да протестира, след като говорител на Държавния департамент заяви, че САК ОНС не са терористична група и ще продължат да подкрепят операциите им в Сирия.

"Хей, Америка! Колко пъти трябва да ви казваме? С нас ли сте, или с терористите от ПДС и ОНС", каза Ердоган в президентския дворец пред лоялни общински лидери. На тези срещи той прави най-антизападните си изказвания, посочва АФП.

Ердоган продължи с критики на ООН за пасивността на организацията в решаване на проблемите на сирийските бежанци. "Ние посрещнахме 3 млн. души от Сирия и Ирак, вие разпределихте 300 или 500. Вие, ООН, дадохте само $450 млн., а ние похарчихме $10 млрд. Елате и помогнете. Вижда се какво сме направили. От ООН идват, инспектират и продължават да ни питат за планове и проекти. Дали не се бъзикат с нас", гневно каза Ердоган.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят