Бърни Сандърс: Демократичният социалист

“Идеалният кандидат за президент на САЩ трябва да разбира, че в страната има дълбоко социално неравенство и че богатите не бива да купуват избори.” Тези думи от 1988 г. са на Бърни Сандърс, тогава кмет на Бърлингтън в щата Вермонт и определящ се като “демократичен социалист”. 28 години по-късно Бърни се е прицелил в Белия дом.

Чалнатият социалист. За такъв пренебрежително смятаха Бърни Сандърс конкурентите му от Демократическата и Републиканската партия, когато независимият сенатор от Вермонт обяви през май 2015 г., че иска да става президент на САЩ.

Нагласите бяха, че вечно начумереният борец за социална справедливост ще успее най-много да накара фаворитката за номинацията на демократите Хилъри Клинтън да завие малко по-наляво в политическите си послания. Изненадващо обаче Сандърс сериозно разклати партийното статукво. В първата партийна пресявка на кандидат-президентите в щата Айова на 1 февруари той финишира втори, но само на 0,2% след Хилъри. А завчера в Ню Хемпшир я разби с 22 пункта разлика (виж стр. 16).

На 74 години Сандърс е най-възрастният от всички мераклии за Белия дом. Но за съкрушителната победа му помогнаха главно младите избиратели. Клинтън го надви само сред над 65-годишните жени и избирателите с годишни доходи над $200 000.

Бърни нарича социалното неравенство “голям морален, икономически и политически проблем на нашето време” и се кълне, че ако стане президент, ще попречи на милиардерите да си прокарват политически мекерета в Конгреса и Белия дом.

Мантрите на предизборната му кампания звучат абсурдно за стожера на световния капитализъм САЩ. Сандърс признава, че няма шанс за промяна на “Уолстрийт”, затова проповядва брутално сриване на корпорациите и банките изедници. Обещава големи данъци за богаташите, с които да се финансират безплатно колежанско образование и здравеопазване за всички американци и удвояване на минималната надница на федерално ниво до $15 на час. “Никой, който се труди по 40 часа на седмица, не бива да бедства!”

Бърни се заканва и да въведе работническите кооперативи, за да стимулира производителността на труда. Иска и да инвестира 1 трилион долара в инфраструктура, което ще създаде 13 млн. работни места, а сумата била само една трета от разходите за войната в Ирак.

В личната си битка срещу “милиардерската класа” Сандърс отказа да получава анонимни дарения за кампанията си от т.нар. комитети за политическо действие. Досега е събрал около $75 млн., като средно на донор се падат по $27. Вчера се помоли на поддръжниците си да му пратят по $10 или $20, за да може да продължи да бори Хилъри в Невада на 20 февруари и Южна Каролина седмица по-късно.

В южните щати се очаква обичаната от чернокожите Клинтън да си върне за Ню Хемпшир и така да си осигури номинацията за президентските избори на 8 ноември. За да не допусне това, Бърни трябва да продължи успешно да убеждава електората, че не дрънка празни приказки. И да обясни как точно ще стане “политическата революция”, с която масите да помогнат за постигане на социалните му цели.

“В Скандинавия и Германия идеите ми не биха се сторили радикални на никого”, уверява Сандърс присмехулниците, за които той е просто крайнолевият еквивалент на скандалния радикал Доналд Тръмп, с когото най-вероятно ще се сблъска през ноември, ако все пак оцелее дотогава.

Кмет на НРБ

Бърни Сандърс е първият евреин, който печели първични избори в САЩ. Роден е на 8 септември 1941 г. в Ню Йорк в бедно семейство на имигранти първо и второ поколение от Полша и Русия. Завършил е политология в Чикаго, където участва в протестните движения срещу расизма. През 1981 г. е избран за кмет на най-големия град в щата Вермонт, който републиканците подигравателно наричат Народна република Бърлингтън (НРБ). През 1990-2006 г. е конгресмен, а след това и сенатор. Състоянието му се оценява на $700 000.

За него

Няма шанс в тази плутокрация

Радвам се, че участва в предизборната кампания, защото това е шанс да се чуят стойностни идеи, които рядко попадат в потока на политическия дискурс. Шансовете му да победи на първичните избори в Ню Хемпшир бяха нулеви, както и във вота на национално ниво, защото установената в САЩ система не е демокрация, а плутокрация.

Ноам Чомски, лингвист и философ

Бърни не става за президент

Поздравления за победата на Бърни! Колкото и да не ни харесва, той ги заслужава. Но, хора, той иска да раздаде страната ни и не бива да го допускаме. Светът е опасно място и затова ни трябва твърд и силен лидер в Белия дом. Бърни не може да си отбранява микрофона, а камо ли Америка.

Доналд Тръмп, републикански фаворит за президент на САЩ

Двуличник, взема пари от Уолстрийт

Бърни Сандърс е поборник за всички малки неща и враг на всички големи. Освен това е и двуличник, защото упреква жена ми Хилъри, че била контролирана от Уолстрийт, защото получавала дарения оттам за кампанията си. Щях да падна от стола, когато научих, че Бърни е взел доста от финансовия сектор на приеми в Палм бийч и Мартас винярд.

Бил Клинтън, президент на САЩ (1993-2001)

Втори соцпрезидент след 2008 г.

Ако Бърни Сандърс все пак победи, той ще е първият социалист, избиран за президент на САЩ след... 2008 г., когато Обама победи статуквото. Но това ще е добре за икономиката, защото сега дори рапърът 50 цента трябваше да се прекръсти на Никълбек (името на канадска рок група, което означава гръб на монета от 5 цента – б.р.).

Джей Лено, бивш водещ на комедийно шоу

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи