Сливен ще рефинансира дълга си с общински облигации

Сливен ще рефинансира задълженията си чрез общински облигации - съобщи кметът Стефан Радев /ГЕРБ/. Всеки момент предложението ще бъде обявено за обществено обсъждане.

Общината има задължения по кредити към Д-банк за 7,3 млн. и за около 5 млн.лева към фонд ФЛАГ при средна лихва от 5 %. Към тези суми се прибавят и задълженията по капиталовата програма за 12 млн.лева. Според плана, с парите от облигациите ще бъде довършен ремонтът на концертната зала "Сливен" за 1,2 млн.лева. "Така общата стойност на емисията е за 25 млн.лева.

Планът ни е да емитираме 15-годишни облигации при лихва 2,7-2,8 %. Това означава, че плащанията по банковите кредити от 5 млн. годишно ще намалеят до малко над 2 млн. и лихвата ще падне наполовина" - допълни още кметът. Най-важният ефект, който ще бъде постигнат, е, че неуправляемите просрочени задължения на общината ще станат управляеми. А с разплащането на 12-те млн.лева по капиталовата програма ще влязат свежи пари във фирмите-кредитори, които са предимно сливенски.

"Доста усилия хвърлихме по структурирането на този продукт, благодаря и на зам.-кмета по финансите Румен Иванов. Много се надявам на съгласие от всички в общинския съвет. Защото след това предстои най-важната част: пласирането на облигационната емисия. Вече са водени разговори и се надявам да се справим, защото това ще е голям успех" - каза още кметът Радев. Сливен е в тройката общини с най-голяма задлъжнялост сред останалите в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони