Търговци лъжат, няма български домати на пазара

Български домати на пазара в момента няма. Това каза председателят на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Красимир Кичуков пред Фокус. „Ако в момента се появяват домати с етикети „български”, това е спекулация. Няма български домати”, категоричен бе той. „Не можем да контролираме вноса, специално за доматите, защото влизат от ЕС, предимно от Гърция.

Другата страна е Турция, която има споразумение с ЕС да не се плащат мита, особено в тези месеци, когато няма собствено производство”, отбеляза Кичуков. Той допълни, че български домати ще се появят на родния пазар около 15-20 март. „Така смятам, като се има в предвид това, което сме засели в нашите оранжерии. До седмица може би ще излязат на пазара български краставици и цените ще паднат малко, но сега са високи”, посочи Кичуков. „От Гърция основно и от Кипър идват краставици, които са с недобри вкусови качества и не се знае колко и какви са им хранителните стойности. Отделно, не знаем и как стоят като микробиология, по отношение на пестициди и т.н., защото не е тайна, че това много малко се контролира от България”, коментира още председателят на БАПОП.

По думите му е постоянна практика в последните години вносни домати да се представят за български. Той отбеляза, че не се оказва нужният контрол за подобни спекулации от страна на държавата. „Докато държавата не си свърши работата в лицето на БАБХ и данъчните служби, нищо няма да се промени. Никой няма интерес в България тези неща да изсветлят. Можеш да отидеш да продаваш на пазара собствено производство, но пак трябва да имаш някакъв документ. Особено тези, които препродават, трябва да имат сертификат за произход, заедно с някакъв документ”, отбеляза Кичуков.

По думите, му трудно потребителите могат сами да разберат кога един зеленчук е български или вносен на пръв поглед. „Ако един домат е български и го купите днес, а той е откъснат вчера, след като се разреже трябва да има хубава консистенция, да не тече вода. Изтича ли вода, това означава, че този домат е на най-малко 7-8 дни. Не е тайна, че сега се внасят от Испания, а в Испания идват от Мароко и като измине това цялото разстояние, докато стигне до България, е ясно какво се получава. Но накрая се представя за български домат и заблуждаваме българския потребител”, посочи още Кичуков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес