„Топлофикация” отписва 18 млн. лева от парите си в КТБ

18 милиона лева, вложени в КТБ, ще бъдат отписани от тазгодишния бюджет на "Топлофикация София". Това съобщи председателят на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране Валя Чилова по БНР.

„Общата сума, която беше там, е 90 милиона. Ние разчитаме част от нея да бъде върната, каква част, не знаем, но вече започваме да отписваме малки суми от тези задължения, да се вижда във финансовия резултат, което ще се види и сега в бизнес плануването на "Топлофикация" за 2016 г., където трябва да отпишем около 18 милиона от общата сума, обясни тя.

В Столичния общински съвет ще бъде внесено предложение да отпадне практиката клиенти с малки задължения към "Топлофикация" да плащат адвокатски хонорари, по-високи от размера на задължението им, каза още Чилова.

„Ще възложим на дружеството да изработи такава методика, че да не може гражданинът да плаща по-голяма сума за юридически разходи. Което означава, че ако имате 20 лева сметка, не би трябвало да платите повече от 20 лева юридически възнаграждения. Има такава възможност, тя е до 300 лева. За сметките над 300 лева, проверихме го и юридически, от 300 до 1000 лева, каквото и да е задължението, остава минималното адвокатско възнаграждение. Ако задължението ви е 700 лева, например, плащате 300 лева, ако е 950 – също 300 лева.”, обясни председателят на комисията.

8 хиляди са споразумения за разсрочено плащане тази година, докато миналата този брой е бил доста по-малък.

Валя Чилова поясни, че, за да събере дължимите суми, "Топлофикация" е въвела и посещения по домовете на нейни служители, които да се срещнат с хората, които имат задължения към дружеството.

От днес столичната "Топлофикация" започва кампания за обновяване на базата данни с абонатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес