Белите щъркели в България стават повече

Увеличават се белите щъркели в България, стана ясно от преброяване, извършено от над 400 доброволци и служители на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Инициативата е част от VII Международно преброяване, което е на всеки 10 години в цяла Европа.

У нас мащабната кампания се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), а в световен мащаб от NABU (BirdLife Германия). Целта е да бъдат събрани данни за световната популация на белия щъркел.

"Данните, които събраха екипите ни, са доста обнадеждаващи – 6805 са щъркеловите гнезда в България, от които 5671 са заети от птици", заяви националният координатор на преброяването Свилен Чешмеджиев от БДЗП.

Той сравни тенденцията с предишното преброяване. "За сравнение при предишното преброяване преди 10 години гнездата в страната са били 5703, от които 4818 са били заети. Тези данни показват, че броят на гнездата за 10 години се е увеличил с 1102, а брят на двойките щъркели с 853. Общият брой на преброените малки щъркелчета е 13 873", допълни Чешмеджиев.

Самото преброяване става две поредни лета – 2014/2015 година. Тогава са обходени хиляди населени места и бяха описани всички щъркелови гнезда – дали птиците са се завърнали от Африка и са загнездили, дали имат малки и колко са те и къде се намира гнездото.

Най-предпочитаното място за свиване на гнездо са стълбовете, твърдят еколози. От общо 6805 гнезда, 5624 са разположени на стълбове, като 5271 са на бетонен, 328 на железен и 25 на дървен стълб. На стълбовете с жици екипите по преброяването преброиха 5261 гнезда, а на стълбове без жици – 363.

На дървета са разположени 195 гнезда, като най-често се използват акацията, бор, черница и тополата. На комини бяха преброени 444 гнезда, а на покриви – 279. Най-често използваните сгради са фурните, частните къщи, църквите и училищата. 263 гнезда са на друг вид субстрати – селскостопански машини, паметници, магазини, GSM антени и изкуствени постройки, изградени от човек.

Въпреки че 2557 щъркелови гнезда, които са върху електрически стълбове, са обезопасени с изкуствени платформи, все още голям остава броят на рисковите гнезда – 2704. За тях трябва да бъдат предприети спешни мерки по повдигане на платформи.

Населените места с най-много щъркелови гнезда в България са: село Драгушиново (община Самоков) – 51 гнезда; село Кулата (община Петрич) – 42 гнезда; село Белозем (община Раковски) – 38 гнезда; село Белчин (община Самоков) – 31 гнезда; град Съединение (област Пловдив); град Хаджидимово (област Благоевград) село Звиница (община Кърджали) село Караджалово (община Първомай) и село Равно поле (община Елин Пелин) имат по 29 гнезда, съобщават от Дружеството за защита на птиците.

Коментари

Задължително поле