Етичната комисия на ВСС се самосезира за списъка с вложители в КТБ, и те се съмняват дали данните са точни

Етичната комисия на ВСС се самосезира заради списъка с вложителите в КТБ. Това каза председателят на комисията Ясен Тодоров. Кадровиците се събраха днес, за да обсъдят критичния доклад на ЕС за съдебната система.

Според Тодоров внушенията, че магистратите в списъците на синдиците са прекалено много, не са верни и са политически. Той допълни, че за тези пари и магистрати е образувана преписка и разследване ще се води.

Тодоров допълни още, че ще изискват от синдиците повторно списъците с имената на магистратите, тъй като имали известни съмнения за истинността на вече обнародваните, а освен това вече са били засечени разминавания.

„След като излезе информацията в медиите, с моя резолюция има образувана преписка в Комисията. В понеделник членовете й ще преценят как да процедираме. Неофициално съм го обсъдил със своите колеги. Най-вероятно ще изискаме от синдиците оригинала на този списък, защото както видяхме, в него имаше някакви корекции и имаме информация от Сметната палата за несъответствие с декларациите, посочени от съответните магистрати“, обясни Тодоров, предаде "Фокус".

Вчера "Труд" разкри, че друг  от списъците на синдиците - с партийните пари в КТБ, е тотално объркан и беше публикуван наново с коригирани данни.

Също вчера и от НАП обявиха, че ще проверяват списъка със сметките на политици, магистрати и фирми, с влогове и кредити във фалиралата банка. 

Соня Найденова обяви и екшън планът, който ВСС е гласувал по препоръките на доклада на Еврлопейската комисия. От изявлението й стана ясно, че се очаква анализ на различни процедури, извършвани в Софийски градски съд, въз основа на които ще се въведат и нови правила за работа. Ще се въведат и нови критерии за подбора на кадри.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини