БСП и ДПС внесоха в деловодството на НС вот на недоверие към кабинета

БСП и ДПС внесоха в деловодството на НС вот на недоверие към кабинета заради политиката в сферата на здравеопазването.

Под сикането са се подписали 69 депутати. Освен представители на двете опозиционни групи параф са сложили и двама независими - Велизар Енчев и Георги Кадиев.

Въпреки първоначално декларираната подкрепа от БДЦ не се включиха във вота на недоверие - били съгласни само с част от мотивите.

Съгласно правилника дебатът трябва да насрочен от 3 до 7 дни след постъпването на искането в деловодството на парламента. Най-вероятно това ще се случи в сряда. Гласуването е 24 часа след края на дебатите.

"Надеждата е да има корекции в този сектор, защото политиката, която се води, е изключително неправилна. Командно-административният подход, който се налага в този сектор в продължение на година и няколко месеца, е вреден за българските граждани, защото лишава една голяма част от тях от достъп до здравеопазване. От друга страна има две бариери – една структурна в лицето на т.нар. национална здравна карта и функционална - с т. нар. постановление № 57 на МС, което ограничава финансирането на лечебните заведения. В този смисъл няма как българските лекари да бъдат доволни и да работят спокойно, а и от друга страна българските пациенти също са притеснение. Тук можем да добавим и проблемите с лекарствената политика", обясни шефът на Здравната комисия в парламента Хасан Адемов (ДПС).

Политиката на управляващите в здравеопазването създава опасност за живота и здравето на милиони българи", категоричен е председателят на БСП Михаил Миков. По думите му, тази политика вижда здравето като услуга, опитва се да прехвърли на данъкоплатците и пациентите тежестите на здравното осигуряване, да вкара още повече бизнеса в здравеопазването.

„В БСП не сме съгласни с всички тези намерения и затова инициирахме първи вот на недоверие към кабинета „Борисов 2" именно на здравна тема. Всяко едно от престъпните измерения на здравната „реформа" на министър Москов дава достатъчно мотиви и основания за това", подчерта Миков.
Копирано от standartnews.com

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика