10 нови чужди фирми инвестират в икономиката на Пловдив през 2016 г.

Десет нови чуждестранни фирми се очакват да инвестират през 2016 г. в икономиката на Пловдив, обяви ресорният за развитие, европейски политики и международно сътрудничество зам.-кмет на града под тепетата Стефан Стоянов при откриването на първия от поредицата форуми за подпомагане на малкия и среден бизнес.

"Очаквам до 10 години тук да се появи производител на автомобили, а не както е сега - само на авточасти. Това е голямата ни цел като работеща администрация, тъй като това ще е движещата сила и за останалите сектори в пловдивската икономика", заяви Стефан Стоянов. Според него важна предпоставка за това е фактът, че в момента Тракия икономическа зона е в топ 3 на Югоизточната Европа по интерес и навлизане на нови чуждестранни инвестиции, а автомобилната индустрия е основна движеща сила през последните години.

"В момента отдел "Бизнес развитие" на Община Пловдив съвместно с индустриалните зони и останалите партньори преговаряме с 10 потенциални инвеститори, готови да навлязат в града. 2016 г. ще е много успешна за индустриалните зони, след като миналата година регион Пловдив е обявен за най-горещата инвестиционна точка в България", допълни Стефан Стоянов.

Той припомни, че Пловдив е вторият по големина център, наситен с малки и средни предприятия в страната след София, а градът под тепетата има сериозен потенциал и възможност да се развива в много аспекти. "Икономическите сектори, които ще растат през следващите няколко години са индустрията на първо място, тъй като производството формира над 50 % от брутния вътрешен продукт на региона", каза още зам.-кметът Стоянов.

По време на форума в хотел "Тримонциум" бяха обсъдени възможностите за финансиране на малкия и среден бизнес от оперативни програми, от банковия сектор и осигуряването на "свежи финанси", както и намиране на външни пазари за българския бизнес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони