Дупница решава за воден проект за 88 мил. лева на Кюстендил

Дали съседна Дупница и Сапарева баня ще се присъединят към единния воден оператор за региона, или ще запазят свое автономно ВиК, ще реши съдбата на воден проект за 88 мил. лева в Кюстендил. Това коментират от общинската управа в областния град, след като - както "Труд" писа, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви в прав текст - областите Благоевград, Ловеч, Пазарджик и Кюстендил няма да могат да кандидатстват по ОП "Околна среда", докато не минат процеса по консолидация за единен ВиК оператор.

Ако двете от 9-те общини в областта не преразгледат възможността за включване във ВиК асоциация, има опасност проектът за воден цикъл в областния град да не се реализира. "Надявам се, че общинските им съвети ще направят постъпки в най-кратки срокове да преразгледат своите решения, за да имаме обединена ВиК асоциация. Така ще влезем в европейския ритъм", представи тежката "водна" ситуация вчера кметът на Кюстендил Петър Паунов /от Дясна коалиция/. В Дупница, където почти е сигурно, че предстоят избори за нов общински съвет след касиране на нота от 25 октомври м.г., пък ще загубят около 30 милиона лева за техен воден проект.

От 4 години Кюстендил има защитен на всякакво експертно ниво технически проект за рехабилитация на 67,6 км. ВиК мрежа и 58,5 км. водопровод, за реализацията на който общината сключила договор още на 1 февруари 2012 год. След приключила през 2011 год. подмяна на 45 км от ВиК мрежата на Кюстендил по проект по ИСПА за 22 мил. евро, трябва да се прави ново разкопаване на града и съседните села Лозно, Жиленци и Слокощица. На етапа обаче шансът проектът, чиято окончателна стойност до м.г. е 87 807 247,20 лева, да се реализира, е твърде малък и зависи от Дупница и Сапарева баня.

/ със снимка /

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони