166 ученици от Монтана са заминали в чужбина

236 деца са напуснали училищата в област Монтана през първия срок. 166 от тях са заминали с родителите си за чужбина, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование /РИО/.

Тенденциите в школата са тревожни, децата са все по-малко, а част от тези, които влизат в класните стаи, ги напускат заради бедност и гурбетчийство, коментират педагози. През 2014/ 2015 г. г. 107 ученици са си тръгнали от училище през първия срок, докато през тази учебна година тази бройка е над два пъти по-голяма, отчитат преподавателите. Освен заради заминаване на семействата им за чужбина част от децата излизат от школата заради наказания, бедност, преминаване в други училища или други форми на обучение. За част от учениците обаче няма никаква информация за причините за раздялата им с образованието.

От РИО е разпоредено на директорите на училищата да засилят ежеседмичния контрол за посещаемост на занятията и вписване на отсъствия в двенниците. В началото на тази учебна години учениците в област Монтана са били 14015 - с 403 по-малко от предишната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование