Ердоган пак заплаши Европа с имигранти, обвини Русия за нова бежанска вълна

Президентът на Турция Реджеп Ердоган пак заплаши, че ще отприщи нов бежански потоп към Европа, ако ЕС не се съгласи да бъдат създадени "зони за сигурност " в Северна Сирия, където да се настанят бежанците. В изявление на бизнес форум днес той предупреди, че ако въздушните удари на руските изтребители в региона не престанат, „има вероятност новата вълна от бежанци да достигне 600 хил. души“.

Ердоган отправи остро послание към Европа: "В миналото спирахме автобусите с хора в Одрин. Направихме го веднъж, два пъти. Но по-нататък, с извинение, ще отворим границите и ще кажем "На добър път" (на бежанците - бел. ред)".

Руски бойни самолети бомбардират в района на сирийския град Алепо в подкрепа на офанзивата на сирийските правителствени сили за обратното отвоюване на града, което принуди хиляди да бягат към турската граница.

Турция ще бъде търпелива до определен момент във връзка с кризата в Сирия и след това ще бъде принудена да предприеме действия, обяви още турският президент. Той припомни, че преди е изтъквал пред Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, че може да дойде време, когато Турция ще отвори вратите за мигрантите към Европа, ако ръководителите на ЕС не предложат по-добра сделка в помощ на Турция да се справи с бежанската криза.

Ердоган изтъкна, че подкрепяни от Иран сили в Сирия били извършили „безмилостни кланета” и че Организацията на обединените нации (ООН) трябвало да направи повече, за да предотврати „етническо прочистване” в страната. Турският президент обвини ООН в неискреност, призовавайки Турция да направи повече в помощ на сирийските бежанци, вместо да предприеме действия по предотвратяването на кръвопролитията в южната ѝ съседка.

Коментари

Задължително поле