Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Потребителите на газ плащат по-ниски сметки, цената му паднала с 50%

Цената на природния газ у нас е намаляла с почти 50 на сто за последните две години, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред парламентарната комисия, следяща дейността на регулатора.

През първото тримесечие на 2014 година за 1000 куб. метра природен газ клиентите на „Булгаргаз“ са заплащали около 610 лева. От 1 април 2016 година цената ще бъде намалена до поне 321 лева, обясни Иванов.

Според него от юни ще има ново намаление на цената, като от първи април цената му може да падне и с повече от исканите от „Булгаргаз” 20,64%

По думите му по-ниската цена на синьото гориво ще намали сметките, които крайните потребители на газ заплащат, особено за индустрията.

Той припомни, че рязката промяна на цената на петрола не може да се отрази в толкова голяма степен на газовия пазар у нас. Цената се определя не само от динамиката на петролните пазари с 9-месечно закъснение, но още и от междуправителственото споразумение между България и Русия, което става основа на договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“ за доставка на природен газ. Върху решението за цената на природния газ влияние оказва още и курсът „долар – лев“, посочи още Иванов.

Той припомни, че в България цената на газа все още се изчислява за 1000 куб. метра, докато в целия Европейски съюз цената е на мегаватчас, тоест отчита се калоричността на суровината. „За България тя е по-ниска, отколкото в газохранилището в Баумгартен например“, каза Иванов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.