Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Прелива язовир Кърджали

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

София по-добра за живот от Москва Виена запазва първото място

Нова ТВ купува 100% от “Нет Инфо“

Обвиняват БДЖ в нагласени поръчки

Класика и пера в зала „България” Иновативният пърформанс „Еволюция” развълнува публиката

Нападателят от Мериленд е загинал от раните си в болницата

Хасан Азис: Приемам нормално Ердоган да казва, че Кърджали е останал в душата му

Потребителите на газ плащат по-ниски сметки, цената му паднала с 50%

Цената на природния газ у нас е намаляла с почти 50 на сто за последните две години, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред парламентарната комисия, следяща дейността на регулатора.

През първото тримесечие на 2014 година за 1000 куб. метра природен газ клиентите на „Булгаргаз“ са заплащали около 610 лева. От 1 април 2016 година цената ще бъде намалена до поне 321 лева, обясни Иванов.

Според него от юни ще има ново намаление на цената, като от първи април цената му може да падне и с повече от исканите от „Булгаргаз” 20,64%

По думите му по-ниската цена на синьото гориво ще намали сметките, които крайните потребители на газ заплащат, особено за индустрията.

Той припомни, че рязката промяна на цената на петрола не може да се отрази в толкова голяма степен на газовия пазар у нас. Цената се определя не само от динамиката на петролните пазари с 9-месечно закъснение, но още и от междуправителственото споразумение между България и Русия, което става основа на договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“ за доставка на природен газ. Върху решението за цената на природния газ влияние оказва още и курсът “долар – лев”, посочи още Иванов.

Той припомни, че в България цената на газа все още се изчислява за 1000 куб. метра, докато в целия Европейски съюз цената е на мегаватчас, тоест отчита се калоричността на суровината. “За България тя е по-ниска, отколкото в газохранилището в Баумгартен например”, каза Иванов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.