Никола Стърджън: Щом получи яснота за Брекзит, Шотландия ще обмисли отново въпроса за независимостта

8 арестувани след фенско меле в Пловдив

Гръцката полиция освободи 14 мигранти, държани в изоставена къща край границата с Турция

„Вещицата” Марина Влади стана на 80 Блестяща кариера, обичана от ярки, останали в историята мъже, но и понесла тежки удари – това е съдбата на френската актриса

Без топла вода в центъра на София от 20 до 29 август

75-годишен мъж е загинал при катастрофа между мотопед и лек автомобил на пътя между Девин и село Грохотно

ГЕРБ към БСП: Пак ли ще се смеете на Таско Ерменков?

Д-р Валерия Матеева: Всяка бенка, различна от другите, буди съмнение По-добре да се махне нещо излишно, отколкото да се развие рак

Македонското правителство: Предложението “Република Илинденска Македония” съдържа “хронологическо определение”, приемливо за двете страни

Разследват за изнасилване режисьора Люк Бесон

Гърция настоява за “географско или хронологическо определение” в новото име на Македония

От ДАНС успокоили Таско Ерменков, че водата в София е чиста

Атракция на релси: БДЖ пуска парен локомотив между София и Банкя

Боян Паунов: Под 4% е предложението за увеличение на цената на топлинната енергия от 1 юли Предвижда се подмяна на 20 км топлопроводи за тази година

Млади автори срещу „чалга литературата“ Споделиха стихотворение за Христо Проданов в памет на Боян Петров

Извадиха висш прокурор от делото „Октопод“

Обвинението реши, че Цеко Йорданов не е потулил дело срещу съдружник на Алексей Петров

След като в продължение на шест години прокуратурата се бори да докаже, че бившият върховен обвинител Цеко Йорданов е участвал в престъпната банда „Октопод“, сама се отказа от битката.

„Труд“ научи, че в края на 2015 г. Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу него. Основанието – нямало доказателства за извършено престъпление. Йорданов отговаряше, че „смачкал“ наказателно преследване срещу израелския бизнесмен Маир Овадия. Бившият прокурор беше пришит към „Октопода“ през 2010 г. след зрелищните арести в едноименната акция на МВР. Година по-късно той бе пратен на съд заедно с бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, сочен за тартор на групата за рекет, и още четирима.

Повече от две години скандалната съдийка Румяна Ченалова разглеждаше делото в Софийския градски съд (СГС), но заради нейното отстраняване от длъжност процесът тръгна от нулата в спецсъда. Материалите по разследването срещу Йорданов бяха отделени, тъй като делата за престъпления, извършени от магистрати, са подсъдни на СГС. Междувременно процесът срещу Петров и останалите тръгна в спецсъда (виж долу), а папките с делото срещу Йорданов престояха без движение в прокуратурата осем месеца преди разследването да бъде прекратено.

Проверка на „Труд“ в системата на СГС показа, че Йорданов обжалва основанието за прекратяване. Настоявал делото срещу него да приключи поради липса на каквото и да било престъпление, а не защото не са открити доказателства. Съдия Петър Стоицев ще се произнесе по жалбата му идната седмица.

При повдигане на обвинението на Йорданов прокуратурата твърдеше, че като прокурор във Върховната касационна прокуратура е свалил обвинение за пране на пари срещу Овадия, който по това време бил съдружник на Алексей Петров. Тезата на обвинението беше, че макар да не бил наблюдаващ прокурор по разследването срещу израелеца, прокурорът отменил постановление на свой колега. Вдигнал и забраната на Овадия да напуска пределите на България.

По делото „Октопод“
Водят свидетел насила

Бившият гард на Национална служба охрана да се доведе под конвой за разпит по делото „Октопод“ в спецсъда. Това нареди вчера съдия Виктор Чаушев.

Пламен Устинов е един от основните свидетели на обвинението срещу бандата за рекет, за чийто тартор се сочи бившият съветник в ДАНС Алексей Петров.
Устинов съобщил на призовкарите, че не желае повече да дава показания. Така той ще бъде доведен под стража за следващото заседание на 5 април. При първоначалните си показания Устинов твърдеше, че Петров му е поръчал да убие бизнесмените Васил Божков, Гриша Ганчев и Валентин Шотев. Наскоро Устинов бе ранен с брадва при свада със съсед в тетевенското село Глогово.

Вчера показания по делото даде треньорката по художествена гимнастика Нешка Робева. Тя обясни, че през 1997 г. покойният вече банкер Георги Цветанов, който според прокуратурата също е пострадал от „Октопод“, завлякъл спортния й клуб със $100 000. След намесата на Петров Цветанов изплатил дълга си с колекция от картини.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.