69 депутати искат оставката на правителството (обзор)

69 депутати от БСП, ДПС заедно с независимите Георги Кадиев и Велизар Енчев поискаха „оставката“ на второто правителство на Бойко Борисов. След двумесечно обсъждане на темата и мотивите опозицията най-накрая внесе първия вот на недоверие срещу кабинета заради провала му в сферата на здравеопазването.

Макар че не са част от управляващата коалиция, БДЦ и „Атака“ не се включиха в подписката.

„Това е вот срещу цялото правителство, защото министърът предлага, а Министерският съвет гласува“, заяви социалистът Емил Райнов, който бе зам.-министър на здравеопазването по времето на тройната коалиция.

БСП бе инициатор за внасянето на вота, но според социалисти ДПС са настояли той да бъде в сферата на здравеопазването. На въпрос дали са съобразили темата на вота с управляващите от ГЕРБ от ръководството на ДПС отвърнаха, че движението е самостоятелна партия.

„Политиката, която се води, е неправилна и несистематизирана. Командно-административният подход, който се налага в този сектор в продължение на година и няколко месеца, е вреден за българските граждани от гледна точка на лишаване на една голяма част от осигурените от достъп до здравеопазване“, обясни депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.

Разискванията по вота на недоверие трябва да се проведат не по-рано от три и не по-късно от седем дни от внасянето му, което означава, че вероятно те ще бъдат следващата сряда. Гласуването на вота е най-рано 24 часа след приключване на дебатите.
За да успее да свали правителството от власт, опозицията трябва да събере 121 гласа, което изглежда невъзможно. БСП и ДПС имат общо 68 депутати, а заедно с двамата независими Енчев и Кадиев стават 70. Засега не е ясно как ще гласуват БДЦ и „Атака“, но и с тяхна помощ вотът няма да мине.

Интригата е как ще гласуват депутатите от ДСБ, които след редакцията на поправките в конституцията излязоха в опозиция. До този момент здравният министър д-р Петър Москов бе зам.-председател на партията на Радан Кънев. Според партийци обаче те ще застанат на страната на Москов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика