Предлагат ВиК дружествата да платят смяната на старите водомери

От Асоциация активни потребители настояват водомерите изцяло да станат собственост изцяло на местните ВиК дружества.

Както при електромерите собствеността е на електроразпределителното дружество, аналогично така трябва да бъде и при водомерите, обясни председателят й Богомил Николов, по БНТ.

Според него, ако доставчикът се грижи за подмяната на уредите и следи сроковете, това ще е много по-изгодно и за двете страни, тъй като една услуга, когато се доставя на едро, винаги е по-изгодно.

Ако цената на тази услуга се регулира от КЕВР, то няма опасност монополистът да злоупотребява, допълни той.

Николов заяви, че в асоциацията постъпват много жалби от хора, които не могат да разберат дадена институция, което означава, че нещата са доста сложни и неразбираеми.

Както в. "Труд" писа към момента водомерите с изтекла метрологична валидност в София са малко над 150 хиляди. Според инж. Валентин Милушев от "Софийска вода" всички водомери, които се продават в България, са одобрени за използване. Гражданите могат да избират дали да поръчат цялата услуга на "Софийска вода", или сами да закупят водомера и след монтаж да се обадят на водоснабдително дружество да го пломбира.

Санкции няма да има след 90-дневния срок от уведомителното писмо на "Софийска вода", каза инж. Милушев. Просто след изтичане на метрологичната валидност водомерът вече не може да бъде средство за официално отчитане и измерване на преминалите количества, тъй като не е потвърдена неговата валидност.

Коментари

Задължително поле