Дончев: България е внесла 198 млн. лева в проекта „Южен поток”

198 млн. лева е внесла България в проекта „Южен поток”, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на парламентарния контрол днес.

Най-голямата вноска, която е внесла БЕХ за проекта „Южен поток”, е на стойност 191 млн. лв. през август 2014 г. По думите на вицепремиера основните разходи, които са направени от България, са извършени от компанията „Южен поток-България”, като 50% от дружеството е на БЕХ, а 50% на „Газпром”. „За периода от 2010 година досега БЕХ е участвал в капитала на компанията. Вноските са по-ниски през периода 2010-2013 година, а най-голямата вноска е на стойност 191 млн. лв. през август 2014 година. Общата стойност на всички вноски е 198 млн. лв.”, каза Дончев.

Той заяви, че не може да коментира въпроса дали може да се подаде иск от страна на България за възстановяване на похарчените пари по проекта, поради това, че страната ни е партньор с „Газпром” в „Южен поток-България”. Според него друга причина, поради която не може да се коментира това е, че част от тръбите могат да бъдат използвани за газовия хъб „Балкан”.

Коментари

Задължително поле