Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Наша световноизвестна физичка става директор на международно научно списание

Българският учен с международна известност д-р Марияна Георгиева е поканена за член на редакционната колегия и за директор на издателството на международното научно списание Journal of Applied Electromagnetism (Списание по приложен електромагнетизъм), издавано от Националния технически университет в Атина.

Поканата до проф. Георгиева, която е родом от горнооряховското село Поликраище, е изпратена лично от главния редактор на изданието проф. Панайотис Франгос от Факултета по електро- и компютърно инженерство на атинския ВУЗ. Проф. Франгос е най-изтъкнатият гръцки учен по радарна техника и е представител на Гърция в Европейската асоциация по радарни системи. Разработва методи за разпознаване на самолети с помощта на електромагнитни сигнали и е дългогодишен преподавател в Военно-въздушната академия и Военноморската академия в Гърция.

Списанието по приложен електромагнетизъм е орган на Черноморския съюз по приложен електромагнетизъм – международна организация на държавите, от района на Черно море и в съседство с него. Съюзът е създаден през 1996, а списанието – през 1997 г. от проф. Николаос Узуноглу – най-големият гръцки специалист в областта на електроинженерните науки.

Списанието публикува резултати от научните изследвания в областите на антените и разпространението на електромагнитни вълни, оптичните системи и нелинейната оптика, системите за микровълни и милиметрови вълни, биомедицинските приложения на електромагнетизма, дистанционното сондиране на атмосферата, разсейването на електромагнитни вълни, радарните системи и обработката на радарни сигнали, ултразвуковите системи и телекомуникациите.

В качеството си на директор на изданието в Атина, д-р Марияна Георгиева ще работи с учени от Албания, Армения, България, Грузия, Гърция, Йордания, Казахстан, Литва, Русия, Сърбия, Испания и Великобритания. Длъжността е сериозно признание за качествата й на учен и за нейната изследователска работа. Поканата към д-р Георгиева е оценка на нейните дългогодишни усилия и сътрудничеството й с гръцки учени от университетите в Атина, Солун и Ксанти и със списанието.

Заедно с брат си проф. Георги Георгиев, който е препоадавател във ВТУ , нашенката участва с научни доклади в двата международни симпозиума по приложен електромагнетизъм, които Черноморският съюз организира в Метсово, Епир и Ксанти през 1996 и 2000 г. В резултат на това, двамата публикуват редица статии в Списанието по приложен електромагнетизъм. Те привличат и голям брой български учени за сътрудничество с Гърция от най-важните български университети и институти на БАН.

Благодарение на усилията им над 40% от всички публикувани статии в списанието са от България. „Като висококвалифициран учен в областта на радиофизиката, физиката на плазмата и компютърните науки, както и сертифициран инженер на Microsoft, д-р Георгиева ще допринесе изключително за издигане на качеството на редакционната работа и за утвърждаване на българската наука“, категорични са нейни колеги.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.