Пробация за бивш кмет, заради "мнимата буря"

Бившият кмет на община Исперих Адил Решидов е осъден окончателно за неправомерно разпореждане с 365 358 лева бюджетни средства по схемата за т.нар. "мнима буря". Това съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна, след като състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила осъдителната присъда на Апелативния съд във Варна.

Наказанието, наложено на бившия управник, е пробация. То включва задължителна регистрация по настоящ адрес и срещи с пробационен служител за срок от шест месеца.

Първоначално екскметът е оправдан, че в периода ноември 2008-септември 2009г., се е разпоредил неправомерно със целеви бюджетни средства от Постоянната комисия за бедствия и аварии.

Парите били насочени към ремонти на неподдържани от години религиозни храмове, детски градини и други общински сгради. Средствата били изискани с мотива, че са претъпели щети след природно бедствие. Такова обаче не е имало. Оправдателната присъда е била атакувана и отменена от ВКС. Мотивитe са били, че са допуснати процесуални нарушения и делото е върнато за разглеждане от друг състав на Варненския апелативен съд. При втория процес бившият кмет е признат за виновен и му е наложена "Пробация", съобщават от Апелативна прокуратура във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право