Армията ще пази границите ни от бежанци

Българската армия ще има повече правомощия в охраната на границите на страната. Това ще стане с промени в Закона за въоръжените сили, които парламентарната група на ГЕРБ ще внесе.

Идеята е военните да могат да оказват съдействие при охраната на границата с присъствие и техника само при извънредни и кризисни ситуации. Това значи, че армията на практика ще може да бъде изпращана за контрол на границите заради бежанския поток. Правомощията на военните ще са наравно с тези на граничарите.

В момента въоръжените сили могат само да "оказват съдействие" на служителите на Министерството на вътрешните работи - например логистика.

Поправките бяха обсъдени на заседанието на Съвета за развитието в сряда по идея на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Макар че законопроектът ще бъде внесен от ГЕРБ, идеята за повече правомощия на армията при охрана на границите има подкрепата на всички партии в парламента - Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ, ДПС, БСП, "Атака" и БДЦ. От управляващите партии коментирана неофициално, че за първи път от много време насам има консенсус между всички политически сили и това значи, че идеята ще работи за националния интерес.

„Поради усложнената геополитическа обстановска много страни използват повече армията си“, заяви на депутатът от ГЕРБ Валентин Радев, който е и зам.-председател на комисията по отбрана, както и бивш зам.-министър.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини