Рилският манастир от месеци е без доктор

Здравният кабинет в Рилския манастир, открит по времето на министър проф. Радослав Гайдарски през 2006 г., от месеци е затворен, след като "завеждащият" обекта - фелдшерът Стоян Донев, е в продължителен отпуск по болест, каза шефката на спешния център в Кюстендил д-р Анелия Георгиева.

Въпреки опитите на д-р Георгиева и на игумена Адрианополския епископ Евлоги спешно да се намери заместник на фелдшера, желаещи няма, след като на практика здравният кабинет в светата обител трябва да е на разположение 24 часа от денонощието. Донев изкарал 8 години без прекъсване, спал в манастира и се справял добре. Станал част от монашеското братство, шегуват се негови колеги. Но претърпял падане и фрактура на гръбнака, а миналато лято направил и инсулт. Оттогава кабинетът на партера, на метри от игуменарницата, е затворен.

При спешни случаи в района на светаат обител се вика екип от гр.Рила, на 20 км., който не може да се побере във времето и норматива за придвижване при спешни ситуации. В спешното в Рила от две-три години работи бившият кмет на Дупница и бивш син депутат д-р Панчо Панайотов. Докторът се е установил в свое ранчо в с. Пороминово по Рлиското корито.

Коментари

Задължително поле