Наградиха най-добрите резачи овощари

Традиционното състезание по резитба на овощно дръвче направи институт по земеделие в Кюстендил вчера. На развойното поле в двора на научното ведомство премериха сили само мъже - този път нямаше кандидатка да получи приза сред нежния пол, а занимаващите се с овощарство жени в региона не са малко.

Така или иначе, но първото място взема Сашо Шопов, а наградата му са професионални овощарски ножици, италианска марка. Втори е Венцислав Ваклинов, който беше възнаграден с чифт, но лозарски ножици. Третото място е за за Робърт Златанов, който си тръгна с трион в калъф.

Резитбата е много тънка и адски натоварваща дисциплина - особено през пролетта, отбелязаха участници. Неслучайно надницата при добрите кроячи на двърчетата е 1 лев за фиданка, а често собственици на градини дават и по 1,50-2 лева за дърво. Някои пък наемат резачи от съседна Македония. "Овощарството се разраства - не само при нас. Организирахме и курс за овощари, на който дойдоха 120-130 души.

Следващата седмица ще изнасяме лекции и за желаещи да гледат овощия и да подхванат бизнес с плодове и в Скопие, както и в Крива паланка /Македония/. След това ще пътуваме до Босилеград /Сърбия/, пак за курс и лекция при тамошните овощари", каза шефът на института проф.Димитър Домозетов /65Г/ вчера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони