Берковчани блокираха Петрохан, пазят си болницата

Над 250 жители на Берковица, сред които общинари и лекари, преградиха в петък привечер пътя в прохода Петрохан. Жителите на предбалканския град протестираха срещу новата здравна карта и предвиденото в нея намаляване на финансирането на местната болница.

С развети национални трибагреници и плакати „Няма бъдеще без здравеопазване” хората блокираха за около час шосето през планината. От двете страни на живата верига се проточи опашка от леки коли и камиони. Пристигна и полиция, но до инциденти не се стигна.

Протестиращите настояха Министерството на здравеопазването /МЗ/ да преразгледа готвените промени и да не орязва финансирането на клинични пътеки. „Това ще остави без лечение стотици хора, сред които и деца, а много лекари ще напуснат!” заявиха берковчани.

Част от протестиращите поискаха оставката на министър Петър Москов. „Категорично не сме съгласни с новите наредби, готвените промени ще доведат да закриване на отделенията по хирургия, неврология и АГ и сложат край на общинското здравеопазване!”, заявиха в декларация медиците от Берковица.

В протеста се включи и кметът на общината Милчо Доцов, който призова правителството да не погубва здравеопазването в Северозапада. Ако готвените наредби не се променят, протестите ще продължат, заявиха берковчани. Болницата под връх Ком разполага с 60 легла и 80 клинични пътеки, а в нея се лекуват жителите на общините Берковица и Вършец. В здравното заведение годишно се раждат около 150-200 деца. В последните 12 години общината е инвестирала в МБАЛ 4 млн. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони