Лавров: Амбициите на някои държави пречат на антитероризма

Антитерористичните усилия са неефикасни заради неспособността на редица страни да оставят настрана второстепенните въпроси и геополитическите амбиции. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на конференцията по въпросите на сигурността в Мюнхен.

По думите му създаването на ефикасен антитерористичен фронт досега не е постигнато главно заради неспособността на редица страни да загърбят второстепенните въпроси, сметките да се използва ситуацията за опити за смяна на режимите и реализиране на други геополитически амбиции. Лавров смята, че е необходим истински съюз на водещите държави срещу международния тероризъм и за предотвратяване на разпадането на Ирак, Либия, Йемен и Афганистан, чиято територия заедно със сирийската опозиция активно завзема Ислямска държава, възползвайки се от липсата на ефективна стратегия сред международната общност.

Не може да не се види продължаващата вече пет години - от началото на т.нар. арабска пролет – обща деградация на обстановката в района на Близкия изток и Северна Африка, предизвикваща миграционна криза в Европа и криеща опасност от завладяването на огромни пространства от терористи, подчерта Лавров. Безпрецедентната терористична агресия е видна и в страните от Европа, Америка, страни, които са наши съюзници по Договора за колективна сигурност в Централна Азия. Това е сериозно предизвикателство за международната сигурност, подчерта Лавров.

Масовият приток на бежанци и други мигранти в Европа представлява „почти екзистенциална заплаха” за континента, коментира на същата конференция държавният секретар на САЩ Джон Кери, съобщава „Франс прес”.

„Ние сме изправени пред най-тежката хуманитарна криза в Европа от Втората световна война насам”, посочил Кери на конференцията, която е доминирана от конфликта в Сирия.

По думите му Европа е дълбоко разделена по въпроса как да се справи с масовия приток на хора, бягащи от раздираните от война Сирия, Ирак, Афганистан и други страни.

Кери заявил относно бежанския наплив: „Ние не казваме „това е ваш проблем, не наш”. Това е наш общ проблем”.

Държавният секретар уверил, че САЩ щели да се присъединят към усилията на Европейския съюз за възпирането на мигрантския прилив.

Той дал висока оценка на германския канцлер Ангела Меркел, тъй като била показала „голяма кураж в подпомагането на толкова много хора, които имат голяма нужда”, както и на европейските общности, които приемат тези, които бягат от насилието и „отхвърлят нетолерантността и расизма” в своите общества.

Американският държавен секретар обяви още, че икономическите санкции срещу Русия ще останат в сила, докато не бъде напълно приложено минското мирно споразумение за Украйна, предаде ДПА.

"Русия е изправена пред един прост избор: напълно да приложи договореностите от Минск или да продължи да бъде подложена на вредни за икономиката санкции", заяви Кери.

Той остро разкритикува Русия за действията й в Украйна и Сирия, като я обвини в "нееднократна агресия" и в двете страни, посочва Асошиейтед прес.

По думите му Москва не се съобразява с волята на международната общност, като поддържа сепаратистите в Източна Украйна и осъществява военна операция в Сирия в подкрепа на президента Башар Асад.

Коментари

Задължително поле