Над половината от битовите кражби са разкрити, твърди Бъчварова

Разкриваемостта на кражби и грабежи на битово ниво е 55-60 процента, но проблемът е, че голяма част от извършителите имат други криминални прояви или се касае за рецидив. Това заяви по Дарик вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.
По думите й, ако е ефективно правораздаването и адекватни наказанията, както и ако няма продължаващи дълго време дела, тези престъпления може да се ограничат.
Основните извършители обикновено се знаят, не е трудно да бъдат разкрити. По-голяма част от последните грабежи са заснети и от камери и те се разкриват доста бързо, каза Бъчварова. "Проблемът е, че престъпникът се задържа за 24 часа или 72 часа, пуска се и извършва същото престъпление", обясни тя.
МВР стартира система, която пилотно ще заработи в столицата, за жалбите на хората и хода на тяхното придвижване.
Според нея бюджетът на МВР е голям, но 91 на сто от него е по перо персонал. Целта на готвената реформа в сектора е да се реорганизира отвътре работата, за да се засили полицейското присъствие, да се увеличи броят на полицаите там, където има възможност, и да се оптимизира администрацията, изтъкна министърът. По думите на министъра предложението за новите служители платеният отпуск да се намали от 30 на 25 дни, а заплатите при напускане на системата на 12, е приемливо.
МВР ще бъде разделено на структури, като четири структури ще поемат допълнителните дейности, които извършва ведомството, а целта е да се облекчи работата.

"Ще направим допълнителни структури, които ще работят самостоятелно по-добре, без да се ангажира с това цялото ръководство на МВР", каза министърът. В отделни структури ще бъдат изведени пожарната безопасност, вероятно от 2017 година; планира се създаване на център за услуги, който ще работи с гражданите и ще предоставя услуги по регистрация и лични документи; ще има структура, която ще управлява собствеността на МВР, защото тя не е малка, а към министерството вече е и търговско дружество, което е било преместено в транспортното министерство, занимавало се с производствена дейност за регистрация на коли, а то ще има и функции по отношение вътрешната охрана на сградите в МВР", каза Бъчварова.
Няма информация в МВР за забрана за влизане в Турция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от партията Делян Пеевски. "Нямаме такава информация и доколкото разбирам, няма практика да се предоставя такава информация", каза Бъчварова.
Няма информация за контрабанда на български цигари в Турция, каза още Бъчварова.
По думите й работата на родните органи на властта е да следят контрабандата, която влиза отвън, каза министърът и допълни, че това е регулярен процес. Най-много се контрабандират горива и цигари и там е съсредоточен най-силният контрол, като той се разширява по отношение на храни и дрехи.

Най-опасната форма на организирана престъпност в момента е трафикът на бежанци, каза министърът. Там рискът от наказание е много малък въпреки законодателните промени, тъй като е трудно доказуемо деянието.

"Превеждането на хората през границите се организира от определени групи, свързани една с друга, за да могат да гарантират преминаването от една към друга държава, сумите са доста големи, защото много хора преминават и това е един вид стимул за насочване на потоците към определени територии. По-големите играчи в тези схеми обикновено оперират на територията на друга страна", каза вътрешният министър.

На въпрос дали хората, командващи потоците на хора по линията Турция-България, са българи или турци, тя посочи, че те са свързани помежду си и имат контакт, защото не можеш да преведеш една група, без да си в контакт с този, който я изпраща.
За министър Бъчварова най-голямата опасност и тревога е, че се променя характерът на групите, които влизат. В началото 70-80 процента от хората в бежанските групи са били сирийци, в момента те са 15-16 на сто, а останалите са иракчани и афганистанци. Това означава, че не просто провокацията идва от военните действия в Сирия, а е по-глобален процес и той е свързан основно с икономическата причина - търсене на възможности за реализация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика