Горивата поевтиняха с 10 стотинки за литър

Една от големите вериги бензиностанции у нас свали с 10 стотинки цената на най-масовия тип бензин А 95 и той вече се продава срещу 1,82 лева за литър. Дизелът пък е с 9 стотинки по-евтин - 1,76 лева за литър. В останалите бензиностанции цените не бяха променени в събота.

С новите намаления цените на дизела и бензина са паднали с 9,27% и 7,61% само за последния месец. Причина за поевтиняването е спадът на цените на едро. Те пък намаляват заради поевтиняването на петрола на световните пазари.

Въпреки поевтиняването обаче цените на горивата в България остават сред най-скъпите в Европейския съюз, показва статистиката на energy.eu. Според данните на сайта, ако не се смятат данъците, чистата цена на дизела е по-висока само в Дания и Малта, в сравнение с България.

Бензинът А 95 пък е по-скъп единствено в Дания, Малта и Испания. Средната цена на дизела в ЕС е 0,39 евро, докато в България чистата цена на горивото е 0,45 евро. При бензина общностната цена е 0,40 евро, а тази у нас - 0,45 евро.

Във всички останали страни от еврообщността горивата държат по-ниски цени. Ситуацията се променя единствено след като се прибавят данъците. Тогава цените в България са сред най-ниските.

Заради по-високите производствени цени на горивата у нас Комисията за защита на конкуренцията прави разследване на пазара от лятото на миналата година. Очаква се първите резултати от него да бъдат готови до две седмици.

В случай че анализът покаже отклонения от свободния пазар, тогава антимонополистите могат да започнат разследване за картел или за злоупотреба с господстващо положение срещу петролните компании у нас. Подобни разследвания обаче могат да отнемат повече от година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес