Изплащането на депозитите от КТБ закъсняло с 5 месеца

Изплащането на гарантираните депозити във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) е закъсняло с пет месеца, заради което Българската народна банка дължи обезщетение на вложителите. Това става ясно от решение на Административния съд на София-град по частна жалба.

Съдия Камелия Стоянова е посочила, че БНБ не само може да бъде съдена по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, но също така дължи обезщетение на вложителите заради собственото си бездействие. Институцията не е изпълнила коректно ролята си на надзорник над банковата система и е забавила умишлено изплащането на гарантираните депозити, става ясно още от решението на съда.

Частен иск срещу БНБ е заел съдия Юлиян Банков, чийто депозит е бил в максималния гарантиран размер от 196 000 лв. Заради забавеното изплащане на парите му БНБ му дължи 8627,97 лв. Това е стойността на лихвите за периода. Решението на Административния съд на София-град не е окончателно и може да се обжалва.

То обаче може да послужи при завеждането на искове от страна и на останалите вложители.

Според решението именно Административният съд е органът, който може да се произнесе по казуса. Освен това съдията не е съгласен с твърдението на БНБ, че не носи отговорност за изплащането на депозитите.

Според магистратите клиентите на КТБ е трябвало да получат парите си още от 30 юни - десет дни след поставянето на банката под специален надзор от БНБ. Вместо това изплащането на депозитите е започнало едва на 5 декември 2014 г.

Административният съд е доказал също така, че виновник за ситуацията е именно БНБ, а не Фондът за гарантиране на влоговете в банките, защото именно централната банка е забавила решението си, че депозитите не са налични в КТБ.

Коментари

Задължително поле