Цената на водата се вдига, в София - с 20%

Цената на питейната вода ще се вдига. Това е заложено още преди две години с одобрението на Стратегията за развитие на отрасъл Водоснабдяване и канализация. Това заяви председателят на българската асоциация по водите инж. Иван Иванов по БНТ.
„Има аргументи, които сочат, че това трябва да се случи, ако имаме претенции по отношение на постоянната доставка и чистотата на водата”, добави той.
„За София концесионерът обмисля поскъпване на водата с 20%. В момента най-скъпа е водата в Търговище. – 2,66 лв. От значение са местните условия, като всеки концесионер преглежда разходната част и определя цените”, допълни още инж. Иванов.
По думите му въпреки допълнителните над 2 млрд. лева инвестиции по новата оперативна програма, цената на водата на някои места ще се вдигне.

„Може да звучи парадоксално, но на някои места тези инвестиции ще доведат до увеличаване на комплексната цена на услугите, защото има вече допълнени съоръжения за отпадъчни и пречистващи води, които ще генерират допълнителни разходи”, каза той.

По отношение на чистотата на водата, председателят на българската асоциация по водите заяви, че като цяло питейната вода е чиста. Има проблеми в по-малките населени места, където се срещат тежки метали и трябва да се обърне по-голямо внимание. В Сливен и Шумен няма пречиствателни станции и може да има замърсяване.

Коментари

Задължително поле