Обама и Путин обсъдиха по телефона кризата в Сирия и ситуацията в Украйна

Президентите на САЩ и на Русия Барак Обама и Владимир Путин обсъдиха в телефонен разговор сирийската криза и ситуацията в Украйна, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Според съобщението двамата са дали положителна оценка на решенията от заседанието на Международната група в подкрепа на Сирия в Мюнхен на 11 и 12 февруари по хуманитарните аспекти на кризата, режима за прекратяване на огъня и започването на реален политически процес.

Путин и Обама изразили подкрепа за усилията на двете работни групи - по прекратяване на огъня и по хуманитарните въпроси.

Руският президент заявил, че са необходими работни контакти между представители на министерствата на отбраната на Русия и САЩ, които биха позволили да се води по-успешна борба срещу терористичната групировка "Ислямска държава". Путин отново призовал за създаване на обединен антитерористичен фронт и отказ от двойни стандарти, пише още в съобщението.

По темата за Украйна руският президент изразил надежда, че "Киев ще предприеме практически стъпки по изпълнение на задълженията си по Минското споразумение, включително за пряк диалог с Донбас, обявяване на амнистия и извършване на конституционна реформа, съгласувана с представители от Донецк и Луганск, и привеждане в сила на закона за особен статут", посочват още от Кремъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят