Турция бомбардира позиции на кюрдските сили в Сирия

Турската армия втори ден обстрелва позиции на кюрдски милиции в Северна Сирия. Убити са били двама бойци, по информация на представител на Сирийски център за наблюдение на човешките права, базиран във Великобритания. Ударите са били по въздушна база и други позиции, завоювани от кюрдските сили в Сирия, посочват турски кореспонденти.

Премиерът на Труция Ахмед Давутоглу потвърди, че армията е нанесла удари по обекти на кюрдските милиции. По думите му те са били извършени в отговор на обстрел на сирийските кюрдски милиции и съгласно правилата за използване на сила при такива условия.

Давутоглу настоя сирийските кюрди да се изтеглят от областите в близост до турската граница и заяви: „Ние ще продължим ответните действия в рамките на приетите ангажименти за нашата сигурност и защита, докато сирийските кюрдски милиции не напуснат района“.

Междувременно турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу коментира, че е възможна съвместна сухопътна операция на Турция и Саудитска Арабия срещу "Ислямска държава" в Сирия.

Вчера турската армия порази мишени на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" близо до град Азаз, в провинция Алепо, и отвърна на обстрел от силите на сирийския режим по военен пост в окръг Хатай в Южна Турция, на няколко километри от границата. Анкара счита въоръжените сили на сирийската кюрдска партия Демократичен съюз за терористична групировка, която е свързана с Кюрдската работническа партия ПКК, която осъществява бунт срещу турската държава.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят