Дупница в европроект по разделното сметосъбиране

Дупница, заедно с Мездра, са единствените български партньори по европейския проект "Хартия за рециклиране" за усвояване на добри европрактики по разделното сметосъбиране, обяви зам.-кметът на югозападната община Красимир Георгиев.

Проектът, одобрен от Европейската комисия и стартирал от 1 февруари т.г. е за 1 455 000 евро и е за две години. В него участват общо 19 водещи фирми за рециклиране на хартия в Европа, изследователски институти, асоциации, неправителствени организации от Франция, Англия и Германия. Те ще си партнират с общини от Румъния, Полша и България, където се констатират ниски нива на събираемост на хартия или смесено събиране. В България процентът е около 40 %, докато Германия достига до 78 %, обави Георгиев. В самата Дупница разделното сметосъбиране едва стартира.

Общината в Дупница няма никакви финансови ангажименти по проекта. За двете години ще се прави анализ по това как градът и общината могат да прилагат най-добрите практики по европейските стандарти в тази дейност. След което, при добра оценка, ще може да се кандидатства по други проекти и за финансиране, осигуряване на съдове и система за управление на разделното сметосъбиране и т.н., поясни зам.-кметът на общината Георгиев. През април т.г. евроексперти ще дойдат в града, за да разяснят в какво ще е участието на града в "Хартия за рециклиране".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони