Нови 30 милиона лева чакат зелените от МОСВ*

Истинската причина за провокацията на Кръглата маса по туризма

Парите са предвидени по нови два проекта за броене на риби, пилета и чертаене на зони

В дъното на почти всяко политическо действие стоят парите. Затова и броени дни след като Министерството на околната среда и водите публикува на сайта си два конкурса за общо 30 милиона лева, ПП Зелените и активисти на WWF се опитаха да провалят Кръглата маса за развитие на зимния туризъм.

Двата апетитни проекта, финансирани по приоритетна ос „Биоразнообразие“ на МОСВ, са както следва:

1. Анализи и проучвания на видове и природни местообитания, предмет на докладване по чл. 17 от Директивата за местообитанията и чл. 12 от Директивата за птиците**: 18 150 000 лева.

2. Определяне и допълване на мрежата от морски защитени зони***: 11 734 980 лева.

Цялата приоритетна ос „Биоразнообразие“ е с бюджет от 250 милиона лева и е почти напълно монополизирана от еколозите в коалиция „За да остане природа в България".

Тези пари се усвояват чрез мрежа от неправителствени организации, управлявани от партийни активисти на ПП Зелените, техните съпрузи, роднини и дори служители. Така например жената на Тома Белев управлява българския клон на швейцарската офшорка WWF. Самият Тома Белев е шеф на Зелени Балкани (нашумели със спечелените 7 милиона лева за броенето на 40 лешояда). Жената на съпредседателя на партията Андрей Ковачев управлява Сдружение за дива природа „Балкани”. В СДП „Балкани” е и Андрей Ралев - ковчежник на партията, и така нататък.

Дейностите по двата проекта и размерът на грантовото финансиране будят сериозни съмнения. МОСВ ще одобри над 18 милиона лева за броене на риби и птици и още 12 милиона лева за чертаене на морски защитени зони. Този „огромен“ труд ще бъде придружен с анализи и доклади накъде плуват рибите и летят птиците в различните сезони. Въпреки че по първия проект ще се прави картиране, се оказва, че и по втория ще се извършва същото, но този път те ще бъдат включени в НАТУРА 2000. Тоест за една и съща работа Зелените ще получат още 12 милиона лева.

По проекта за 18 милиона лева са включени и пиар дейности като пресконференции, кръгли маси, срещи и медийно отразяване. Тук еколозите вероятно ще заложат между 2 и 3 милиона лева, които ще бъдат раздадени на избрани от тях медии.

Именно тези пари стоят зад абсолютно безкритичното отразяване на всеки скандал или провокация, организирани от Зелените. Едни и същи медии през последните години са тоягата, която Зелените използват, за да рекетират държава и бизнеса - групата “Икономедиа” („Дневник“, “Капитал“), “Медиапул“, „Биволъ” и няколко предавания във водещи телевизии и БНР. Затова и по време на кръглата маса за туризма миналата седмица телевизионните камери стояха неотлъчно до еколозите и заедно с тях напуснаха залата.

По този начин журналистите оставиха без подобаващо внимание организаторите и участниците в събитието, включително министър Красен Кралев, министър Николина Ангелкова, двама зам.-министри, най-добрия международен експерт по зимен туризъм Лоран Ванат, управителя на един от най-добрите зимни курорти в света Ишгъл – Андреас Щайбъл, и ски легендата Марк Жирардели.

Както стана дума в началото, всичко се прави за пари. Зелените рекетират държавата, за да получат пари. Държавата им дава пари.

Зелените рекетират бизнеса, за да получат още повече пари. Който бизнес не им даде пари, бива тотално оплют от медиите им. Медиите им изпълняват поръчката на Зелените отново срещу пари.

*За това разхищение на Министерството на околната среда и водите ще бъдат уведомени и компетентните органи, за да извършат проверка.

**Проект 1 е с номер по ИСУН: BG16M1OP002-3.003

***Проект 2 е с номер по ИСУН: BG16M1OP002-3.002

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи