Туроператори се оплакват: Нова наредба изкривява пазара в туризма

Туроператори и агенции се обявиха срещу работата на туристическите информационни центрове и тяхното право да предлагат пакети с услуги. Това става ясно от жалба на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), подадена в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Според БАТА новата Наредба за стандартизиране на услугите на туристическите центрове изкривява пазара. Тя влиза в сила от май 2016 г. Според турооператорите новите текстове ще нарушат конкуренцията в бранша, защото информационните центрове ще се финансират от държавата или общините. Освен това ще са длъжни да предлагат туристически пакети и да разполагат със системи за онлайн резервации. Позицията на БАТА е, че новите правомощия на информационните центрове са в разрез със съществуващите закони, тъй като те не са лицензирани за турооператорска и агентска дейност.

КЗК е поискала мнението както на асоциациите от бранша, така и на министерството на туризма и на Националното сдружение на общините. Туристическото министерство е изтъкнало, че зададените изисквания в новата наредба са пожелателни и не могат да се изпълняват, без да се спазват законите у нас. Проверката на антимонополистите обаче е установила, че новата нормативна уредба създава условия за заблуда и не е достатъчно ясна. КЗК препоръчва прецизирането на законодателството, така че задълженията на туристическите информационни центрове да бъдат ясно дефинирани.

Коментари

Задължително поле