САЩ заплашиха ЕС с ответни мерки, ако не спре данъчните разследвания срещу големи нейни корпорации

Разследванията на Европейската комисия срещу американски фирми са манипулирани, заяви министърът на финансите на САЩ Джак Лу и заплаши с ответни мерки, ако Европа не промени позицията си, предаде AFP.

В писмо от 11 февруари, адресирано до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, Лу пише за европейските разследвания на данъчни престъпления, извършени от мултинационални компании като McDonald's, Apple, Google и Amazon.

Според него тези разследвания съдържат обезпокоителни прецеденти в сферата на международната данъчна политика. По думите му ЕС „иска да наложи на американските предприятия глоби за милиарди долари, което е много повече от глобите, които иска да наложи на неамериканските компании".

Лу настоява за преразглеждане на този подход и изтъква, че Вашингтон споделя желанието на Брюксел да направи всичко, за да попречи на мултинационалните компании да се регистрират в страни с ниски или несъществуващи данъци. Американският министър на финансите намеква, че в противен случай САЩ могат на свой ред да вземат под прицел фирми от Стария континент, отбеляза AFP.

Европейската комисия отхвърли всички критики на Съединените щати. Нейният говорител Рикардо Кардосо отбеляза, че европейското право се прилага на недискриминационен принцип за всички действащи в Европа компании и няма абсолютно никакви предразсъдъци спрямо американските предприятия. Той уточни, че 500 от 700 млн. евро укрити данъци, които трябва да възстановят многонационални компании, се дължат от европейски фирми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят